ФРУШКА ГОРА ЈЕДИНО МЕСТО У СРБИЈИ ГДЕ РАСТЕ ШАФРАН Ливаде пуне најскупљег зачина на свету запалиле интернет ОД ЊЕГА СЕ ЗАРАЂУЈУ МИЛИОНИ
Шафран је убедљиво најскупљи и најтраженији зачин на свету, због чега га зову и ''црвено злато''. За килограм зачина потребно је и до 200.000 цветова, а цена само једног грама иде и до 40 евра.
Већ неколико пута у Србији је дошло до велике полемике око тога да ли овај цвет расте код нас или не, један такав случај видели смо и на друштвеним мрежама, где се дигла права бура.
Једна објава на друштвеној мрежи "Икс" (X) подигла је огромну буру. Наиме, корисник је поделио слику наводног цвета шафрана и написао "Пуне ливаде најскупљег зачина на свету".
На објаву су се одмах надовезали други корисници негирајући да је то цвет шафран од ког се добија најскупљи зачин на свету.
Ово су били само неки од коментара који су се низали испод објаве. Није први пут да се Србијом шире дезинформације, да у појединим деловима цвета баш та врста цвета. Многи су тврдили да се овај цвет може наћи на Фрушкој Гори, међутим, истина је мало другачија.
Према званичним подацима, Фрушка гора је једно од најбоље истражених подручја. На Фрушкој гори цвета много биљака, а неке од њих и јесу две врсте шафрана, али ниједна од њих није врста од које се прави већ поменути најскупљи зачин на свету.
Једна врста расте на ливадама, на степским травним стаништима, среће се по ободу шума и зове се “пругасти шафран” зато што има уздужне пруге по себи. Друга врста је шумска врста, чије је станиште у долини само једног потока у западном делу Фрушке горе.
Шафран
Шафран је вишегодишња биљка, а зачин се добија из цвета "Цроцус сативус". Сматра се једним од најскупљих зачина на свету. Прво је узгајан у Грчкој, након тога почео је да се узгаја и у Евроазији, а касније је донет у делове Северне Америке и Северне Африке.
Како пише Замедиа, у крајинском селу Тамничу налазе се поља најскупље биљке на свету, шафрана, од ког се прави најскупљи зачин.
Оно што је специфично за ову биљку јесте да може да достигне висину до 30 центиметара, Од цвета шафрана, чија је берба обично у октобру, прави се овај зачин. Није ни чудо што је зачин најскупљи кад је за један килограм потребно и до 200.000 цветова који су изузетно осетљиви.
Курир / Блиц