light rain
11°C
06.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СВИ ПРАВЕ ВЕЛИКУ ГРЕШКУ КАД КУПУЈУ МАСЛИНОВО УЉЕ, КЉУЧНА ЈЕ ЈЕДНА РЕЧЕНИЦА Ево на шта морате да обратите пажњу

05.03.2025. 18:05 18:13
Пише:
Извор:
srecna.republika.rs, Aleksandar Novaković
s
Фото: pixabay.com, ilustracija

Не будите лењи, пажљиво прочитајте шта пише на етикети.

Када купујете маслиново уље у супермаркету, понекад је тешко утврдити које од њих је најбоље, нарочито ако је у понуди више врста. Како наводи физиолог Џордан Хаворт, најважније су три реченице са етикете, на које скоро нико не обраћа пажњу.

Екстра девичанска маслинова уља су посебно здрава јер су богата здравим мононезасићеним мастима које могу смањити упале и оксидативни стрес и пуна су витамина, а једна супена кашика је одличан извор витамина К и Е.

Међутим, када прегледате полице локалног супермаркета да бисте купили боцу маслиновог уља, често се сусрећете са мноштвом различитих сорти, тако да може бити тешко знати која је добра.

Хаворт је у снимку који је објављен на његовом Тик Ток налагу открио да је једну грешку никада не смете да правите кад купујете маслиново уље, а то је да не читате етикете.

Доктор напомиње да постоје три кључне ствари на које треба да обратите пажњу када купујете легитимно маслиново уље - прва је најважнија.

- Можете термички да користите екстра девичанско маслиново уље - рекао је он и додао да ако пише "екстра девичанско", онда је то готово загарантовано.

Екстра девичанско значи нерафинисано, што значи да задржава више свог природног укуса, витамина и минерала, а такође се прави без топлоте или хемикалија.

Следећа ствар коју треба погледати је одакле долази маслиново уље, што би требало да буде јасно видљиво на етикети.

Држећи флашу једног произвођача, Џордан је рекао: "Неки, попут ових, користе маслине из различитих земаља и то је у реду".

Трећа и последња ствар коју треба узети у обзир је веома важна реченица, која се обично налази на полеђини боце, која ће вам рећи све што треба да знате о томе како се производи маслиново уље.

Џордан је наглас прочитао етикету на флаши маслиновог уља које је држао у руци:

- Маслиново уље врхунске класе добијено директно од маслина и искључиво механичким путем. Ово осигурава да се уље правилно екстрахује како би се сачувале хранљиве материје. И за вашу информацију, можете да пржите на екстра девичанским маслиновом уљу, јер је много здравије за употребу од маслаца или масти - закључио је Хаворт, преноси Експрес (Express).

Извор:
srecna.republika.rs, Aleksandar Novaković
Пише:
Пошаљите коментар