ДОРУЧАК НАШИХ СТАРИХ КОМЕ СЕ СВИ РАДО ВРАЋАМО Уз овај састојак биће сочан и имаће незаробараван укус
Качамак је старински доручак којем се сви радо враћају.
Иако га многи сматрају сиротињском храном и импровизацијом када није било других намирница у кући, качамак је био и остао једно од најздравијих јела и оброка. У Источној Србији је одувек био незаменљив оброк, као и на Косову, док је у Северној Македонији познат као Бакардан.
Искључиво се по традицији служио на софри (дрвеном старинском столу са ниским ногарама), у тепсији или плеху око ког су се укућани окупљали и заједно обедовали. У тигању би домаћице припремиле спржу у коју су сви укућани умакали своје залогаје. Често се служио и са киселим млеком и био је оброк који је давао енергију без великих уноса калорија.0
Данас, нажалост, многи то јело замењују палентом правећи је на различите начине, али се то не може поредити јер је и поступак прављења овог јела, али и његов састав скроз другачији него код паленте.
Међутим, оно што треба напоменути јесте да су традиционалну грудвичасти гњецави залогаји незамисливи без једног састојка који му даје посебну арому, а који многе домаћице забораве да додају свом качамаку.
У питању је маслац.
Без тог састојка гурмани, али и они којима је качамак ужа специјалност, тврде да то јело није право, а о здравственим бенефитима које доноси да не причамо.
Састојци:
- 1,5 прокључале воде
- 500 гр кукурузног брашна
- мало соли
- 100 гр маслаца
- мало ренданог сира (по жељи)
Прилог: кисело млеко
Припрема:
У посољену, кипућу воду додати кукурузно брашно у облику купе. Не дирати га, већ оставити да се само потапа у води, а у међувремену кашиком направити рупу по средини.
Брашно би требало тако да се кува и потапа највише пола сата. Након тога, почети са мешањем у круг, све док маса не почне да се згушњава.
Када се неколико минута меша, потребно је склонити качамак са шпорета да се охлади и прелити га отопљеним маслацем. Посебан шмек има мало алеве паприке у маслацу, па ко воли, може на врх кашике да је дода.
Разделити у чиније и преко, по укусу, изрендати сир. Служити га с киселим млеком.