ОВО ЈЕ ИДЕАЛАН ДОРУЧАК ЗА СВЕ ПРЕКО 50: Због ове четири намирнице црева ће вам радити као сат цели дан
Сазнајте које 4 намирнице треба јести за доручак после 50. године да би црева радила као сат.
Што смо старији, важније је да пазимо на исхрану. Како старимо, наша тела се мењају, метаболизам се успорава, губимо мишићну масу и укупна енергија се смањује.
Због тога је важно пратити своју исхрану и обезбедити свом телу све потребне хранљиве материје за одржавање здравља и благостања.
Препоручује се разноврсна и уравнотежена исхрана која садржи довољне количине протеина, угљених хидрата, здравих масти, витамина и минерала.
Такође је важно да смањите унос намирница које садрже много шећера, соли и засићених масти, јер то може повећати ризик од развоја хроничних болести као што су дијабетес, кардиоваскуларне болести итд.
Такође се препоручује да једете мале оброке чешће током дана како бисте одржали метаболизам и смањили глад. На крају, запамтите да пијете довољно воде да останете хидрирани и здрави.
Што се доручка тиче, он је заиста један од најважнијих оброка.
Доручак помаже да покренете ваш метаболизам и припремите тело за дневне активности. Недовољно једење ујутру може довести до слабе концентрације, лошег варења, умора и раздражљивости.
Зато се препоручује да за доручак једете храну богату протеинима, сложеним угљеним хидратима и здравим мастима како бисте свом телу обезбедили све што му је потребно за ефикасно функционисање.
На пример, кајгана са поврћем, овсена каша са воћем и орасима, грчки јогурт са бобицама и орасима, тост са авокадом и јајетом – све су то примери здравих доручка који телу могу да обезбеде енергију и хранљиве материје за цео дан.
4 основна производа за доручак после 50
Јаја
Јаја су извор висококвалитетних протеина који садрже све есенцијалне аминокиселине потребне за регенерацију и одржавање мишића и телесних ткива.
Поред тога, јаја садрже витамине и минерале као што су витамин Д, витамин Б12, гвожђе и цинк, који су важни за здравље и одржавање функција тела.
Након 50 година, наша тела пролазе кроз промене као што су смањена мишићна маса, смањена густина костију и смањени нивои хормона.
Због тога је важно јести храну која може помоћи у успоравању ових процеса. Јаја, због садржаја протеина и витамина, могу помоћи у одржавању мишићне масе и здравља костију.
Поред тога, јаја садрже холин, који је важан нутријент за здравље мозга и нервног система. Холин помаже у одржавању функције памћења и концентрације, што може бити посебно важно за старије особе.
Међутим, као и код сваке хране, важно је да се јаја конзумирају умерено иу комбинацији са другом здравом храном како би се обезбедила уравнотежена исхрана.
Овсена каша
Овсена каша је здрава и хранљива храна која може бити посебно корисна за особе старије од 50 година.
Ево неколико разлога зашто је овсена каша важна за доручак после 50!
1. Нутритивна вредност
Овсена каша садржи разне хранљиве материје, укључујући витамине Б, гвожђе, цинк, магнезијум, фосфор и друге важне минерале. Ови хранљиви састојци могу помоћи у одржавању здравља срца, костију, мишића и нервног система.
2. Богат влакнима
Овсена каша садржи и растворљива и нерастворљива влакна, која могу помоћи у побољшању варења, смањењу нивоа холестерола у крви и смањењу ризика од разних болести као што су дијабетес, гојазност и кардиоваскуларне болести.
3. Низак гликемијски индекс
Овсена каша има низак гликемијски индекс, што значи да не изазива нагле промене нивоа шећера у крви. Ово може бити посебно важно за људе старије од 50 година, који могу бити под повећаним ризиком од развоја дијабетеса.
4. Побољшање когнитивних функција
Неке студије сугеришу да једење овсене каше може помоћи у побољшању когнитивних функција као што су памћење и концентрација.
5. Побољшано расположење
Овсена каша садржи триптофан, аминокиселину која помаже у побољшању расположења и смањењу нивоа стреса.
Све у свему, овсена каша је здрава и хранљива храна која може бити посебно корисна за особе старије од 50 година. Може помоћи у одржавању здравља, побољшању варења, смањењу нивоа холестерола и смањењу ризика од развоја разних болести.
Природни јогурт
Природни јогурт је извор висококвалитетних протеина, калцијума и других важних хранљивих састојака који могу бити посебно важни за старије особе.
Калцијум је важан нутријент за здравље костију који може помоћи у превенцији остеопорозе, што је посебно важно за старије одрасле особе. Природни јогурт такође садржи пробиотике, који могу помоћи у одржавању здраве цревне флоре и општег здравља пробаве.
Поред тога, обични јогурт садржи мање шећера од неких других врста јогурта, што може бити посебно важно за особе са дијабетесом или другим здравственим проблемима повезаним са шећером у крви.
Коначно, обичан јогурт може бити користан за одржавање здравља срца. Садржи магнезијум, калијум и друге хранљиве материје које могу помоћи у смањењу холестерола и крвног притиска, што може смањити ризик од срчаних обољења.
Свежи сир
Свежи сир је вредан извор протеина, који је неопходан за одржавање мишићне масе и здравља ткива у било којој доби.
Међутим, након 50. године, мишићна маса и снага почињу да опадају због природног процеса старења. Због тога је важно повећати унос протеина како би се одржала мишићна маса и смањио ризик од мишићне дистрофије.
Осим тога, свјежи сир је добар извор калцијума, који је важан минерал за здравље костију. Након 50 година, коштана маса такође почиње да опада, што може довести до остеопорозе. Редовна конзумација свјежег сира може помоћи у повећању уноса калцијума и смањењу ризика од остеопорозе.
Свежи сир садржи и друге важне хранљиве материје, као што су витамин Б12, који помаже у одржавању здравог нервног система, и витамин Д, који помаже у апсорпцији калцијума и одржавању костију здравим.
Осим тога, свјежи сир је нискокалорични производ који може помоћи у контроли тежине, што је такође важан фактор за здравље након 50 година.
Све у свему, свежи сир је вредан извор протеина, калцијума и других хранљивих материја који могу помоћи у одржавању здравља и спречавању развоја различитих болести повезаних са старењем.