ТАЈНИ САСТОЈАК ДА ПАЛАЧИНКЕ БУДУ ВАЗДУШАСТЕ И МЕКЕ Увек ћете користити овај МАЛИ ДОДАТАК
Вероватно не постоји особа на свету која не воли палачинке, а свака домаћица има свој „тајни рецепт“.
Професионална куварица и посластичарка Мери Бери открила је свој за Express.
Да би палачинке биле додатно мекане, она у смесу додаје једно цело јаје и једно жуманце уместо два цела јајета.
Мери је објаснила да додатно жуманце чини тесто богатијим и укуснијим. Тајна је у масти жуманца и његовој емулгаторској моћи захваљујући лецитину.
Лецитин помаже да се вода и масноћа држе заједно, тако да тесто може да апсорбује додатну течност, као што су млеко и шећер. Ово резултира палачинкама које су влажније, мекше и слађе од оних направљених са мање жуманца.
Рецепт за ваздушасте палачинке
Припрема меканих, прозрачних палачинки је једноставна и потребна су вам само три састојка: јаја, млеко и брашно и мала количина уља за кување.
Састојци:
125 г обичног брашна,
1 јаје и 1 жуманце,
300 мл млека,
Мало уља за кување.
Припрема:
1. Просејте брашно у чинију и направите удубљење у средини.
2. У посебној посуди умутити јаје, жуманце и мало млека.
3. Сипајте смесу од јаја у брашно и почните мало по мало да мешате мокре и суве састојке. Постепено умешајте пола млека, извлачећи више брашна из центра док то радите.
4. Када тесто постане глатко, умешајте преостало млеко.
5. Загрејте тигањ и лагано га премажите уљем.
6. У тигањ сипајте две до три кашике теста за палачинке и нагните га тако да се равномерно распореди по подлози.
7. Пеците 45 до 60 секунди на средњој ватри док се на врху не појаве мале рупице, ивице палачинке се савијају, а боја не постане златна.
8. Окрените и пеците другу страну палачинке око 30 секунди.
9. Послужите одмах са омиљеним филом.