broken clouds
0°C
23.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТАЈНИ САСТОЈАК ДА ПАЛАЧИНКЕ БУДУ ВАЗДУШАСТЕ И МЕКЕ Увек ћете користити овај МАЛИ ДОДАТАК

16.02.2025. 10:35 10:41
Пише:
Извор:
Net.hr/Krstarica.com
палачинке
Фото: Pixabay.com

Вероватно не постоји особа на свету која не воли палачинке, а свака домаћица има свој „тајни рецепт“.

Професионална куварица и посластичарка Мери Бери открила је свој за Express.

Да би палачинке биле додатно мекане, она у смесу додаје једно цело јаје и једно жуманце уместо два цела јајета.

Мери је објаснила да додатно жуманце чини тесто богатијим и укуснијим. Тајна је у масти жуманца и његовој емулгаторској моћи захваљујући лецитину.

Лецитин помаже да се вода и масноћа држе заједно, тако да тесто може да апсорбује додатну течност, као што су млеко и шећер. Ово резултира палачинкама које су влажније, мекше и слађе од оних направљених са мање жуманца.

Рецепт за ваздушасте палачинке

Припрема меканих, прозрачних палачинки је једноставна и потребна су вам само три састојка: јаја, млеко и брашно и мала количина уља за кување.

Састојци:

125 г обичног брашна,
1 јаје и 1 жуманце,
300 мл млека,
Мало уља за кување.

палачинке
Фото: Pixabay.com

Припрема:

1. Просејте брашно у чинију и направите удубљење у средини.

2. У посебној посуди умутити јаје, жуманце и мало млека.

3. Сипајте смесу од јаја у брашно и почните мало по мало да мешате мокре и суве састојке. Постепено умешајте пола млека, извлачећи више брашна из центра док то радите.

4. Када тесто постане глатко, умешајте преостало млеко.

5. Загрејте тигањ и лагано га премажите уљем.

6. У тигањ сипајте две до три кашике теста за палачинке и нагните га тако да се равномерно распореди по подлози.

7. Пеците 45 до 60 секунди на средњој ватри док се на врху не појаве мале рупице, ивице палачинке се савијају, а боја не постане златна.

8. Окрените и пеците другу страну палачинке око 30 секунди.

9. Послужите одмах са омиљеним филом.

Извор:
Net.hr/Krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар