clear sky
2°C
11.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО, ФОТО) АУТЕНТИЧНА ВИНА ЛАСЛА БОНИЈА СА СЕВЕРА ВОЈВОДИНЕ Свака флаша, ВРХУНСКОГ КВАЛИТЕТА, носи у себи укус природе, без адитива, сумпора и вештачких додатака

11.02.2025. 10:33 11:01
Пише:
Извор:
Дневник
вино
Фото: С. Иршевић

Традиција виноградарства негује се вековима, али све више малих породичних винарија окреће се органској производњи.

Један од пионира овог покрета у Суботици је Ласло Бони, винар који је прешао са конвенционалне на органску производњу вина, верујући да природни процеси доносе врхунски квалитет и аутентичност.

Ласло Бони поседује виноград на око 3,5 хектара, где узгаја грожђе без употребе вештачких хемикалија, пестицида и адитива. Одлука да пређе на органску производњу није дошла преко ноћи. Као винар са више од две деценије искуства, Бони је годинама проучавао методе које би му омогућиле да створи врхунско вино, али без негативног утицаја на природу и здравље потрошача.

- То не можете само тако да урадите. Сваки процес у винарству захтева прецизност и посвећеност. Све се мери, анализира и прилагођава како бисмо добили најбољи могући квалитет вина, а да притом останемо доследни принципима органске производње- објашњава Бони за „Дневник”. 

вино
Фото: С. Иршевић

- Почео сам 2005. године и то са класичним сортама као што су каберне, мерло, шираз, мускат. Од 2015. почео сам са органском производњом. Схватио сам да треба да кренем од „темеља” и већи део винограда сам искрчио и садио резистенте сорте које када је добра година не треба прскати или мало у односу на конвенционалну. Не користим класичне хемикалије него има сада довољно биопроизвода које користим. 

За разлику од конвенционалне производње, где се хемијски третмани користе како би се спречиле болести и повећали приноси, органска производња се ослања на природне методе. Органско вино захтева више рада и стрпљења, али крајњи резултат је непроцењив. Свака флаша вина носи у себи укус природе, без адитива, сумпора и било каквих вештачких додатака. 

вино
Фото: С. Иршевић

- Винарство је као фармацеутска индустрија, све и свашта нуде за бољи укус, боју и мирис и сада искључиво користим сумпор у ограниченим количинама. Не можете по укусу схватити да ли је вино произведено конвенционално или органски, али свакакао је органско здравије - истиче Бони.

Пут до органског сертификата није био једноставан. Ласло Бони је морао да прође кроз строге процедуре и тестирања како би осигурао да његова вина заиста испуњавају све стандарде органске производње. Осим тога, прелазак на органско винарство захтевао је додатна улагања, али и спремност да се производни процес прилагоди новим принципима.

-  Свака година доноси нове изазове, јер природа одлучује какав ће бити род и квалитет грожђа. Мраз нам није направио штету. Ја сам сваки дан у винограду, нисам приметио штету, али дуг је пут до бербе. Свашта може да се деси, каже уз осмех саговорник.

вина
Фото: С. Иршевић

Бони верује да је органско винарство будућност, јер потрошачи постају све свеснији онога што конзумирају. И док су органска вина још увек нова на домаћем тржишту, интересовање расте, што показује да постоји потенцијал за ширење овог вида производње.

- Ово није само посао, већ дугорочна посвећеност. Ми не одустајемо, јер знамо да права вредност долази из природе - закључује Бони.

Његова прича је доказ да се труд, знање и љубав према виноградарству могу преточити у врхунски производ који одржава суштинску везу између човека и природе.

С. Иршевић

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар