overcast clouds
4°C
07.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КАКО ПРАВИ МАЈСТОРИ СПРЕМАЈУ КАФАНСКИ ПОДВАРАК Комбинација са овим хлебом биће пун погодак

07.02.2025. 17:51 17:58
Пише:
Извор:
Дневник/Србија данас
Youtube prinstcrin/NOVA S
Фото: Youtube prinstcrin/NOVA S

Тајна је у овом поступку и састојцима.

Кафански рецепт за подварак – овај се прави на сасвим посебан начин а укус ће вас одушевити!

Уколико желите да доживите аутентичне укусе југа Србије, испробајте рецепт за подварак који се деценијама спремао у једној старој кафани у Врању. Ово традиционално јело, савршено за хладне дане, доноси богатство укуса домаће кухиње и неодољиву арому печеног меса. Идеалан за зимски ручак, подварак припремљен на овај начин постаће омиљени специјалитет на вашој трпези.

Потребни састојци:

1 већа главица киселог купуса, ситно исецкана

1 већа кашика домаће масти

1 већи празилук

300–400 г свежег меса (свињетина, овчетина или друго по жељи)

300 г димљених ребара

1 ловоров лист

слатка и туцана паприка (по укусу)

свеже млевени бибер

Припрема:

Празилук исецкајте на колутове и пропржите га на масти док не омекша. Додајте свеже месо исечено на комаде и димљена ребра. Сипајте мало воде и динстајте све заједно неколико минута док месо не омекша.

У тигањ додајте ситно исецкан кисели купус и ловоров лист. Промешајте све добро и сипајте још воде тако да купус буде благо покривен. Кувајте јело на лаганој ватри око сат и по, повремено мешајући.

Пред крај кувања, додајте слатку и туцану паприку по укусу, као и свеже млевени бибер. Пребаците подварак у ватросталну посуду или тепсију и ставите га у претходно загрејану рерну на 220 степени. Пеците око 20 минута док не добије лепу, румену корицу.

Овај традиционални врањски подварак најбоље се слаже са домаћим хлебом и чашицом добре ракије или вина. Сваки залогај враћа дух старих времена и топлину домаће кухиње.

Srbijadanas.rs

Извор:
Дневник/Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар