Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KAKO PRAVI MAJSTORI SPREMAJU KAFANSKI PODVARAK Kombinacija sa ovim hlebom biće pun pogodak

07.02.2025. 17:51 17:58
Piše:
Izvor:
Dnevnik/Srbija danas
Youtube prinstcrin/NOVA S
Foto: Youtube prinstcrin/NOVA S

Tajna je u ovom postupku i sastojcima.

Kafanski recept za podvarak – ovaj se pravi na sasvim poseban način a ukus će vas oduševiti!

Ukoliko želite da doživite autentične ukuse juga Srbije, isprobajte recept za podvarak koji se decenijama spremao u jednoj staroj kafani u Vranju. Ovo tradicionalno jelo, savršeno za hladne dane, donosi bogatstvo ukusa domaće kuhinje i neodoljivu aromu pečenog mesa. Idealan za zimski ručak, podvarak pripremljen na ovaj način postaće omiljeni specijalitet na vašoj trpezi.

Potrebni sastojci:

1 veća glavica kiselog kupusa, sitno iseckana

1 veća kašika domaće masti

1 veći praziluk

300–400 g svežeg mesa (svinjetina, ovčetina ili drugo po želji)

300 g dimljenih rebara

1 lovorov list

slatka i tucana paprika (po ukusu)

sveže mleveni biber

Priprema:

Praziluk iseckajte na kolutove i propržite ga na masti dok ne omekša. Dodajte sveže meso isečeno na komade i dimljena rebra. Sipajte malo vode i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok meso ne omekša.

U tiganj dodajte sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Promešajte sve dobro i sipajte još vode tako da kupus bude blago pokriven. Kuvajte jelo na laganoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući.

Pred kraj kuvanja, dodajte slatku i tucanu papriku po ukusu, kao i sveže mleveni biber. Prebacite podvarak u vatrostalnu posudu ili tepsiju i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite oko 20 minuta dok ne dobije lepu, rumenu koricu.

Ovaj tradicionalni vranjski podvarak najbolje se slaže sa domaćim hlebom i čašicom dobre rakije ili vina. Svaki zalogaj vraća duh starih vremena i toplinu domaće kuhinje.

Srbijadanas.rs

Izvor:
Dnevnik/Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar