EVO KAKO PRAVI MAJSTORI SPREMAJU KAFANSKI PODVARAK Kombinacija sa ovim hlebom biće pun pogodak
Tajna je u ovom postupku i sastojcima.
Kafanski recept za podvarak – ovaj se pravi na sasvim poseban način a ukus će vas oduševiti!
Ukoliko želite da doživite autentične ukuse juga Srbije, isprobajte recept za podvarak koji se decenijama spremao u jednoj staroj kafani u Vranju. Ovo tradicionalno jelo, savršeno za hladne dane, donosi bogatstvo ukusa domaće kuhinje i neodoljivu aromu pečenog mesa. Idealan za zimski ručak, podvarak pripremljen na ovaj način postaće omiljeni specijalitet na vašoj trpezi.
Potrebni sastojci:
1 veća glavica kiselog kupusa, sitno iseckana
1 veća kašika domaće masti
1 veći praziluk
300–400 g svežeg mesa (svinjetina, ovčetina ili drugo po želji)
300 g dimljenih rebara
1 lovorov list
slatka i tucana paprika (po ukusu)
sveže mleveni biber
Priprema:
Praziluk iseckajte na kolutove i propržite ga na masti dok ne omekša. Dodajte sveže meso isečeno na komade i dimljena rebra. Sipajte malo vode i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok meso ne omekša.
U tiganj dodajte sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Promešajte sve dobro i sipajte još vode tako da kupus bude blago pokriven. Kuvajte jelo na laganoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući.
Pred kraj kuvanja, dodajte slatku i tucanu papriku po ukusu, kao i sveže mleveni biber. Prebacite podvarak u vatrostalnu posudu ili tepsiju i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite oko 20 minuta dok ne dobije lepu, rumenu koricu.
Ovaj tradicionalni vranjski podvarak najbolje se slaže sa domaćim hlebom i čašicom dobre rakije ili vina. Svaki zalogaj vraća duh starih vremena i toplinu domaće kuhinje.