clear sky
4°C
06.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АКО ВИДИТЕ ОВЕ ПРОМЕНЕ НА ЉУСЦИ ЈАЈЕТА, БАЦАЈТЕ ГА Може бити опасно по здравље

06.02.2025. 12:41 12:54
Пише:
Извор:
Нет.хр
јаја
Фото: Ilustracija pixabay

Јаја су једна од најчешћих намирница у готово сваком домаћинству, али и једна од најосетљивијих када је у питању чување и припрема.

То да ли су безбедна за конзумацију зависи од бројних фактора. Препознавање знакова који указују на потенцијалну опасност кључно је за очување здравља.  

Стручњаци су разјаснили разлог због којег љуска јајета може имати несавршености попут мрља или малих избочина, али најважније је знати како их правилно припремити да бисте избегли потенцијалне здравствене ризике.  

 Опасне промене на љусци јајета  
 

Љуска јајета представља природну заштитну баријеру од бактерија, али одређене промене на њој могу указивати на озбиљне проблеме. Напуклине или оштећења на љусци представљају највећи ризик јер омогућавају бактеријама попут салмонеле да продру у унутрашњост јајета. Чак и мале пукотине могу бити опасне јер стварају пут за потенцијалну контаминацију.  

Необичне неравнине или тачкице на љусци могу бити знак проблема током развоја јајета. Док су мање неправилности нормалне, веће избочине или неуобичајене формације могу указивати на поремећаје у процесу формирања љуске. Ове промене често настају услед стреса код кокоши носиља, недостатка калцијума или других нутритивних дефицита.  

"Тамне мрље на љусци јајета појављују се док јаје пролази кроз организам кокоши. Ако се јаје недовољно окреће, могу се појавити мрље, а неравна љуска настаје из истог разлога", објашњавају стручњаци.*  

 Знаци да јаје није безбедно за конзумацију  
 

Непријатан мирис након разбијања јајета сигуран је знак да није за употребу и да га треба бацити. Такође, ако приметите да је садржај јајета необичне боје или конзистенције, не треба га јести. Прозирни, воденасти беланац може указивати на старије јаје, док розикаста или зеленкаста боја може бити знак бактеријске контаминације.  

Правилно руковање и пажљива провера пре конзумације кључни су кораци у превенцији тровања храном и очувању здравља. Уколико постоји сумња у исправност јајета, боље га је бацити него ризиковати здравствене проблеме.  

Када су јаја најбезбеднија за конзумацију  
 

Свеже јаје, правилно чувано у фрижидеру на температури од 4°C или нижој, представља најбезбеднију опцију за конзумацију. Важно је напоменути да јаја треба чувати у оригиналној амбалажи, која пружа додатну заштиту и одржава оптималну влажност. Јаја не би смела да стоје на собној температури дуже од два сата.  

Правилна термичка обрада је кључна за безбедну конзумацију јаја. За меко кувана јаја, потребно их је кувати четири до шест минута након што вода проври, док се за тврдо кувана препоручује 10-12 минута. Након кувања, јаја треба одмах ставити у хладну воду како би се спречило даље кување и олакшало љуштење.  

Приликом припреме кајгане или других јела од јаја, важно је постићи температуру од најмање 70°C у средишту јела. Посебно је важно избегавати конзумацију сирових или недовољно термички обрађених јаја, а ова препорука је нарочито значајна за ризичне групе попут трудница, мале деце, старијих особа и особа са ослабљеним имуним системом, наводи "Food Safety and Inspection Service".

Извор:
Нет.хр
Пише:
Пошаљите коментар
НИ ДА СУ ЗЛАТНА Цене јаја вртоглаво расту! Кренуле и НЕСТАШИЦЕ, ситуација се неће скоро променити

Шта ли ће бити пред Ускрс?

НИ ДА СУ ЗЛАТНА Цене јаја вртоглаво расту! Кренуле и НЕСТАШИЦЕ, ситуација се неће скоро променити

28.01.2025. 20:47 20:50
ЈЕФТИНО ЈЕЛО, А ПРАВИ ДЕЛИКАТЕС Пита од 2 јајета коју зову "сиротињском", а сви ће је обожавати
пита

ЈЕФТИНО ЈЕЛО, А ПРАВИ ДЕЛИКАТЕС Пита од 2 јајета коју зову "сиротињском", а сви ће је обожавати

08.01.2025. 14:57 16:10