overcast clouds
2°C
07.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИЗГЛЕДА КАО СВЕЖЕ МЕСО, А У СТВАРИ НИЈЕ Како се продавци служе триковима да подвале купцима бајату робу

04.02.2025. 12:46 12:57
Пише:
Извор:
Blic.rs
mesara
Фото: pixabay.com/ilustracija

Трговци, посебно мањи, користе разне трикове како би продали застарелу робу – и углавном им то полази за руком.

Лимун и камилица за свеж изглед меса

Како би месо изгледало свеже, додају му грожђе, лимунов сок и витамин Ц, чиме му вештачки продужавају рок трајања. Такође, пилетина, свињетина и говедина често се натапају у чају од камилице како би се уклонио непријатан мирис настао због дужег стајања у месари.

Светло и зачини маскирају бајато месо

У неким месарама расхладне витрине имају црвено или љубичасто осветљење како би месо деловало као да је тек стигло из кланице. Месо које је већ почело да мења боју и суши се због дугог стајања месари уваљају у љуте зачине и уље, па га продају као мариниране специјалитете.

Најлакши начин да се прикрије бајато месо јесте да се од њега направе пљескавице и ћевапи.

Рок трајања – непознат

Трговци често погрешно означе датум истека или га прекрију папиром на којем пише знатно дужи рок трајања. Понекад се датум замаскира тако да уместо јасних бројева видимо само нејасну црну тачку.

Извор:
Blic.rs
Пише:
Пошаљите коментар