IZGLEDA KAO SVEŽE MESO, A U STVARI NIJE Kako se prodavci služe trikovima da podvale kupcima bajatu robu
Trgovci, posebno manji, koriste razne trikove kako bi prodali zastarelu robu – i uglavnom im to polazi za rukom.
Limun i kamilica za svež izgled mesa
Kako bi meso izgledalo sveže, dodaju mu grožđe, limunov sok i vitamin C, čime mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, piletina, svinjetina i govedina često se natapaju u čaju od kamilice kako bi se uklonio neprijatan miris nastao zbog dužeg stajanja u mesari.
Svetlo i začini maskiraju bajato meso
U nekim mesarama rashladne vitrine imaju crveno ili ljubičasto osvetljenje kako bi meso delovalo kao da je tek stiglo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i suši se zbog dugog stajanja mesari uvaljaju u ljute začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete.
Najlakši način da se prikrije bajato meso jeste da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.
Rok trajanja – nepoznat
Trgovci često pogrešno označe datum isteka ili ga prekriju papirom na kojem piše znatno duži rok trajanja. Ponekad se datum zamaskira tako da umesto jasnih brojeva vidimo samo nejasnu crnu tačku.