light snow
0°C
07.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Здраво, али не за све

КИСЕЛИ КУПУС НИЈЕ УВЕК ДОБАР ИЗБОР! Ова група људи треба да га ИЗБЕГАВА због неочекиваних здравствених ризика

28.01.2025. 18:42 18:57
Пише:
Извор:
Најжена
купус
Фото: pixabay/ilustracija

Иако није нужно да се избегава у потпуности, постоје ситуације у којима би конзумација киселог купуса могла имати негативан утицај на здравље

Кисели купус је изузетно здрав и хранљив, богат витамином Ц, влакнима и пробиотицима који подржавају здравље црева и јачају имунитет. Међутим, као и са свим намирницама, постоје одређене особе које би требало да буду опрезне у конзумирању киселог купуса. Иако није нужно да се избегава у потпуности, постоје ситуације у којима би конзумација киселог купуса могла имати негативан утицај на здравље. Ево неколико група људи који би требало да избегавају или ограниче унос киселог купуса:

Особе са проблемима са желуцем и пробавним системом

Кисели купус је ферментисана храна која садржи високе количине киселина, што може изазвати нелагодности код људи са проблемима са желуцем, као што су гастритис, рефлукс киселине или чир на желуцу. Киселина у киселом купусу може погоршати симптоме попут горушице, надутости и бола у стомаку, па је најбоље да га избегавате или конзумирате у мањим количинама.

купус
Фото: pixabay/ilustracija

Особе са хипертензијом (повишен крвни притисак)

Кисели купус садржи висок ниво соли (натријума), што може повећати крвни притисак. Особе које већ имају хипертензију или су склоне високим вредностима крвног притиска требало би да пазе на унос намирница богатих сољу. Ако конзумирате кисели купус, најбоље би било да бирате верзије са смањеним садржајем соли или да га темељно исперете пре него што га поједете.

Особе са бубрежним проблемима

Због високог садржаја натријума, кисели купус може оптеретити бубреге, посебно код особа које пате од болести бубрега или имају проблема са задржавањем течности. Ако имате бубрежне проблеме, најбоље је да се посаветујете са лекаром пре него што укључите кисели купус у своју исхрану.

Особе са алергијама или нетолеранцијом на хистамин

Кисели купус, као и друге ферментисане намирнице, садржи хистамине који могу изазвати реакције код људи који су осетљиви на ову супстанцу. Симптоми могу укључивати главобоље, црвенило, сврбеж или чак пробавне сметње. Ако знате да имате проблем са хистамином, требало би да избегавате кисели купус или да га конзумирате у веома малим количинама.

Особе са иритабилним колоном (ИБС)

За особе са синдромом иритабилног колона, кисели купус може изазвати нелагодности попут надутости, гасова и грчева у стомаку. Ферментисане хране могу повећати количину гасова у цревима и погоршати симптоме ИБС-а, па је препоручљиво да се избегавају или конзумирају у ограниченим количинама, преноси Најжена.

Извор:
Најжена
Пише:
Пошаљите коментар