broken clouds
4°C
25.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1056
usd
112.0199
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Војвођански рецепт који осваја! БОГАТ И УКУСАН ДИНСТАНИ ГРАШАК СА МЕСОМ Топло и здраво јело које ће сви обожавати

24.01.2025. 11:53 12:06
Пише:
Извор:
Стил Курир
грашак
Фото: freepik, ilustracija

Грашак је богат биљним влакнима и гвожђем, а укус је фантастичан

Динстани грашак са месом је једно од старинских јела које је некад редовно било на трпезама широм Србије. Био је спас за заузете маме, јер је могао да се подгрева а да не изгуби на укусу.

Грашак је изузетно здраво поврће богато протеинима што га чини добрим избором за особе које из разних разлога не користе месо у исхрани. Додуше, наше баке и маме су динстани грашак увек кувале са месом, али уколико избегавате ову намирницу можете га направити и без меса.

Старински рецепт за грашак онако као су га припремале наше маме и баке. Припремљен на овај начин заволеће га и они који не воле ово поврће. Искусне домаћице препоручују да се у грашак дода свежа или сушена мирођија која ће јелу дати посебну арому.

Састојци:

           1 кеса смрзнутог грашка

           300 г меса од бута (може и пилетина ако више волите)

           1 већа главица црног лука

           4 чена белог лука

           3 шаргарепе

           1 кашика брашна

           со или вегета

           бибер

           алева паприка

           мирођија

Припрема:

У дубљу шерпу загрејте уље и убаците ситно исецкану главицу црног лука. Кад постане стакласт додајте на коцкице исечено месо и динстајте док месо мало не омекша. Потом додајте исечену шаргарепу и смрзнути грашак. Најлијте топлу воду да огрезне и кувајте на тихој ватри. Кад је месо потпуно одмекло, а грашак се скувао додајте вегету, пола кашичице алеве парике, исчен бели лук, бибер и мирођију, па налијте са смесом коју сте направили тако што сте 1 кашику брашна размутили у пола чаше топле воде.

Крчкајте још 10 до 15 минута на умереној ватри уз повремено мешање и ваш грашак је готов.

stil.kurir

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар