НЕМОЈТЕ ДА ЈЕДЕТЕ ЗЕЛЕНИ КУПУС, АКО ИМАТЕ ОВАКВЕ ТЕГОБЕ! Иако је прави еликсир здравља, ово поврће садржи пурине што погоршава стања код неких болести
Богат је и витаминима Б1, Б2 и Б6, који подижу количину енергије у телу, а због витамина К одлична је храна за мозак
Између осталог, купус обилује витамином Ц, а одличан је извор влакана и користан за регулацију пробаве.
Како би сачували све драгоцене састојке важно је да се купус кратко кува или још боље једе сиров као салата. Дуготрајно кување уништава глукозинолате, чија су антиканцерогена својства драгоцена.
И црвени и зелени купус су подједнако здрави, тако да нећете погрешити за коју год врсту да се одлучите, али нутриционисти саветују да особе с одређеним обољењима буду опрезне у конзумацији ове здраве намирнице.
Нутриционисткиња Светлана Фус је упозорила да се особама с каменом у бубрегу, панкреатитисом и чиром на желуцу не препоручује да конзумирају пуно зеленог купуса, пише Лепаисрећна.
„Купус садржи пурине који доводе до стварања мокраћне киселине у организму, што погоршава стање код гихта и камена у бубрегу. Ако је потребно да једете намирнице без пурина, можете јести воће, поврће, житарице и млечне производе. Купус провоцира тегобе панкреатитиса и чира на желуцу“, тврди она.
Крстарица