heavy intensity rain
9°C
23.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1272
usd
112.5141
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗБОГ СУШЕ БЕЗ КРОМПИРА Пољопривредници одустају од гајења, и скупи ресурси уништавају производњу

23.01.2025. 16:52 16:57
Пише:
Извор:
Биз портал
r
Фото: pixabay.com, ilustracija

Трошкови семена су се удвостручили последњих година, док је пољопривредна радна снага све скупља и теже доступна.

Производња кромпира у Румунији наставља да опада, упркос томе што земља има скоро трећину свих фарми кромпира у ЕУ. Према Националном заводу за статистику, производња кромпира у 2024. години била је најнижа у последњих осам година.

Док је просечан принос кромпира у ЕУ око 35 тона по хектару, у Румунији је прошлогодишњи принос процењен на свега 14,8 тона по хектару. Суша и високе температуре које су обележиле 2024. додатно су погоршале пад производње кромпира у Румунији, али потражња и даље расте.

Румунски пољопривредници наводе да домаћа производња покрива само половину потреба земље. Као резултат тога, продавнице су пуне увозног кромпира, што се одражава и на цене: на типичној пијаци килограм кромпира обично кошта 5 леја (1 евро).

Трговци истичу да је све теже набавити робу, а продаја је мања него претходних година. Неки пољопривредници кажу да су приморани да потпуно одустану од узгајања кромпира због високих почетних трошкова.

Додатни проблем представља и пад приноса кромпира у другим земљама ЕУ. Скоро 70 одсто површина под кромпиром у ЕУ налази се у само пет земаља: Француској, Пољској, Холандији и Белгији.

Између 2000. и 2023. године, укупна производња кромпира у ЕУ смањена је за 27,9 милиона тона, што представља пад од 36,7 одсто.

Посебно велики пад забележен је у Пољској, која је највећи извозник кромпира у Румунију, пише Евроњуз бизнис.

Извор:
Биз портал
Пише:
Пошаљите коментар