clear sky
3°C
22.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1299
usd
112.4411
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БОЦА ПРОДАТА ЗА НЕВЕРОВАТНИХ 15.000 ЕВРА, ОВО СРПСКО ПИЋЕ ПИЈЕ ЧАК И ЕМАНУЕЛ МАКРОН У срцу Шумадије прави се најбоља шљивовица на свету, ово је тајна познате дестилерије (ФОТО)

22.01.2025. 13:37 18:30
Пише:
Извор:
РИНА
шљивовица
Фото: РИНА

РАЧА: Срби су познати као народ код ког ниједно животно дешавање не може да прође без чашице ракије. Од рођења, преко свадби, слава па све до сахрана

Оно што је можда мало мање познато јесте да управо Срби праве најбољу ракију на читавом свету. У срцу Шумадије, у селу Вишевац, родном селу Карађорђа сместила се дестилерија која је званично проглашена трећом најмодернијом дестилеријом на свету, одмах након дестилерија у Токију и Канади, у Европи држи прво место. Управо ту је направљена та чувена шљивовица – најбоља ракија на свету.

- Дестилерија Емперус има јако дугу породичну традицију и све је почело давних тридесетих година прошлог века. Сада уз савремену опрему и технологију трудимо се и успевамо да идемо у корак са светским трендовима, али оно што је свакако најважније кад су наши дестилати у питању јесте воће које користимо а које су узгаја на нашим воћњацима који се простиру на око 60 хектара. На 40 хектара је шљива, на око 10 је црвена ранка, на осталој површини дуња и друго воће, каже за РИНУ Александра Гроздановић из дестилерије Емперус.

Велика пажња у овој дестилерији посвећује се, како каже наша саговорница, процесу производње. Поента је сваке прераде да се из сваког плода извуче најбоље. У њиховој палети производа који обилазе читав свет налази се 29 дестилата, а свакако акценат је стављен на ракије од шљиве и дуње.

- Наши производи могу се наћи у Швајцарској, Великој Британији, у Аустралији, Кини.. и наравно свим земљама региона. Нашу ракију добио је и председник Француске Емануел Макрон. То је шлљивовица стара 30 година, такође има још познатих личности који су љубитељи наших пића, каже Александра.

Шумадијска шљивовица из ове дестилерије прва је и једина ракија за сада која има ознаку заштићеног географског порекла, а која долази из наше земље. Ракија одлежава тачно 18 месеци и то у храстовим бурадима. Посебно су поносни на резултате које су њихова пића постигла на светским еминентним такмичењима.

- Шљивовица стара око тридесет година проглашена је најбољом српском шљивовицом свих времена. Посебним је чини купажа и арома и стога је она прави изазов за колекционаре. Произведна је у лимитираној серији од 954 боце, а једна боца је продата за чак 15.000 еура. Такође, једна од ракија на које смо поносни и која је прошле године побрала важне светске награде у конкуренцији од скоро 400 земаља и међу 1300 узорака јесте шљивовица стара 25 година. Проглашена је апсолутним победником у свим категоријама, каже Александра.

Да је производња, одлежавање и сама дегустација ствар животног стила показује и посебан трезор који се налази у дестилерији Емперус у селу Вишевац.

- Овде код нас може да се купи буре, које ће да напуне одређеним дестилатом и онда мора то буре да се обилази, тако се постаје део породице. Време одлежавања ракије зависи од запремине бурета, после тога купци колекционари могу да направе свој производ, можда започну и своју пословну причу. Ми смо у трезору попунили један део, сада су у току резервације у другом делу. Интеросовање је заиста велико, рекла је Александра.

Поред заштићеног географског порекла, најскупље продане и најбоље оцењене српске шљивовице свих времена ова српска дестилерија из Шумадије има такође и бројне награде за најбољу ракију од дуње.

РИНА

Извор:
РИНА
Пише:
Пошаљите коментар
ЖЕНЕ, РАД И ШЉИВОВИЦА су кључ доброг здравља МОКИЈУ из СРЦА ШУМАДИЈЕ Србија је лепша и од Швајцарске!

ЖЕНЕ, РАД И ШЉИВОВИЦА су кључ доброг здравља МОКИЈУ из СРЦА ШУМАДИЈЕ Србија је лепша и од Швајцарске!

12.04.2024. 20:32 20:50