light snow
-1°C
15.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1442
usd
114.2982
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нутрициониста упозорава! ОВЕ ДВЕ НАМИРНИЦЕ ЗАИСТА ИЗАЗИВАЈУ РАК Ако сте помислили да је шећер једна од њих, варате се

31.12.2024. 10:36 10:42
Пише:
Извор:
Она Телеграф
храна
Фото: pexels/Ilustracija

Нутриционисткиња специјализована за исхрану особа оболелих од рака, Николе Ендруз, истакла је две намирнице које би требало избегавати како бисмо смањили ризик од рака.

 „Чак иако многи тврде да све што једемо повећава ризик од рака, то није тачно. Постоје само две намирнице које заиста повећавају ризик од рака“, наводи она.

Николе, регистрована дијететичарка, идентификовала је алкохол и прерађено месо као две кључне намирнице које повећавају ризик од рака

„То је то, то је цела листа,“ изјавила је и додала да прерађено месо обухвата унапред скувано месо као што су виршле, сухомеснати производи, кобасице и сланина. Такође је нагласила да то укључује све врсте алкохола, па чак и црно вино.

Разјашњење улоге шећера
 

На својој Инстаграм страници, Николе се осврће на митове о другим намирницама које се често означавају као „канцерогене“, попут шећера.

„Шећер сам по себи не изазива рак нити убрзава његов раст. Висок унос шећера може довести до вишка калорија, али то важи за било коју намирницу. Вишак калорија води до гојења и повећања масног ткива, а управо масно ткиво повећава ризик од рака,“ објашњава она.

Николе наглашава да масно ткиво производи упалне хормоне који подстичу раст тумора. Она саветује да није потребно потпуно избацити шећер, већ се фокусирати на смањење масног ткива кроз уравнотежену исхрану, редовну физичку активност и изградњу мишићне масе.

Алкохол и прерађено месо – стварне опасности
Николе указује на то да је алкохол класификован као канцероген прве групе, у истом рангу као и дуван, и да је снажно повезан с раком дојке и јетре. Прерађено месо, попут сланине и кобасица, повећава ризик од рака дебелог црева, чак и у малим количинама.

Према речима Николе, масно ткиво је повезано с 13 типова рака, укључујући рак дојке и дебелог црева. Она наглашава да умјерено конзумирање шећера није штетно.

„Колачић или парче торте неће угрозити ваше здравље – кључ је у равнотежи,“ закључује.

(Она.Телеграф)

Извор:
Она Телеграф
Пише:
Пошаљите коментар