ЦРВЉИВИ ОСЛИЋ НА АКЦИЈИ У СРПСКИМ МАРКЕТИМА Ако поједете овакву рибу можете имати озбиљне тегобе ПАРАЗИТ ЈЕ ОТПОРАН НА МАРИНИРАЊЕ, СОЉЕЊЕ И ДИМЉЕЊЕ
Жена је доживела одвратно искуство купивши рибу у хрватском трговачком ланцу Конзуму, а исте има у понуди у српским маркетима.
Како открива потрошачко удружење "Хало инспекторе" на својој Facebook страници, непријатност се догодила у Иванић Граду где је жена у Конзуму купила ослића робне марке Оцеан са исправним роком трајања.
- У готово сваком комаду били су неки црвићи, личинке… Нама је то било одвратно. Затим сам отишла да купим Ледове ослиће, али и тамо су били слични паразити. Јавила сам се одмах Конзуму и у Ледо, али ми се нико није јављао. Остали смо без ручка, а Конзум и Ледо без верног потрошача - била је огорчена.
Ослић истог проивођача је на акцији у српским маркетима и килограм може да се нађе по цени од 550 динара у појединим маркетима, па поведите рачуна да се не пређете и не купите рибу заражену црвима. Ево шта у том случају може да се деси.
Ако је поједете, можете се отровати и озбиљно разболети
Мр. сц. Маријан Каталенић, стручњак за сигурност и квалитет хране за потрошаче, за "Хало, инспекторе" објаснио је како је реч о црвима из рода анисакис који се развијају у цревима риба. Ако се свежа риба термички добро не обради, могу да се развију и у цревима човека.
Иначе, осим у цревима, могу да се пробију и у околно месо што може да буде велики проблем за човека. Али, дубоким замрзавањем рибе током 24 сата, сушењем или добром термичком обрадом постају само вишак протеина и углавном више нису опасни, каже Каталенић.
Анисакиасис може лако да се сузбије кувањем на температурама вишим од 60 степени или замрзавањем. Али, чак и када је риба темељно кувана, црви анисакиса представљају здравствени ризик за људе јер отпуштају бројне биохемикалије у околна ткива када заразе рибу.
Код пацијената који се ипак заразе и добију болест анисакидозу неколико сати након заразе појављују се болови у стомаку, мучнина, повраћање и пролив. Код неких пацијената развија се и алергија. Анисакидоза по симптомима слична је акутној упали слепог црева, Кроновој болести или чиру.
Термичка обрада
Могуће је спонтано оздрављење заражене особе, а у терапији углавном се користе антибиотици, често у комбинацији с другим лековима попут антихелминтика или кортикостероида. Али, може доћи и до компликација.
Инфекција се углавном повлачи сама од себе након неколико недеља, али зна да траје и месецима. У ретким случајевима може да доведе до опасности по живот, у том случају се прибегава ендоскопском одстрањењу ларви из организма.
Ларве по правилу уништава темељна термичка обрада или дубоко замрзавање. Паразит је отпоран на маринирање, сољење и димљење.
(k1info.rs)