ЗНАТЕ ЛИ НА КОЛИКО СТЕПЕНИ ТРЕБА ПЕЋИ МЕСО ДА БУДЕ СОЧНО И ПРЕУКУСНО? Овај савет злата је вредан
На овај начин ће месо задржати сочност, а споља ће имати златну хрскавицу
Месо које је споља златно жуто и хрскаво, а унутра сочно печено жеља је готово сваке домаћице. Међутим, често се догађа да у рецепту по коме сте баш намерили да припремите неко јело с месом из рерне није наведена температура на којој га треба пећи. И, шта сад?
Доносимо неколико савета на којим температурама треба да печете одређене врсте намирница за ваш оброк из снова.
Месо и поврће
Месо и поврће су идеалан спој. Уколико их печете заједно водите рачуна да се поврће не препече јер је месу потребно више времена да буде спремно за јело.
Печење започните с температуром између 200 и 230 степени, а потом смањите на 180. На овај начин ће месо задржати сочност, а споља ће имати златну хрскавицу. Уколико печете већи комад меса, обавезно га засеците на неколико места како би се боље и равномерније испекло у унутрашњости.
Сецкано поврће добро просушите или га оставите пола сата на папирном убрусу који ће упити вишак воде. На тај начин ваше поврће ће бити споља хрскаво, а унутра лепо печено, а не препечено.
Пре печења месо држите сат времена на собној температури, а ставите га да се пече без претходног загревања рерне. Уколико месо из фрижидера ставите директно на печење неће се равномерно испећи јер топлота неће моћи да допре до средине, док ће крајеви бити препечени.
Посуда за печење
Приликом припремања оброка из рерне важан је и избор посуђа које користите за печење. Уколико печете тестенину с разним умацима или са сиром, сипајте је у ватросталну чинију. На тај начин ће задржати сочност, а по површи ће имати хрскаву корицу.
И један опробан трик домаћица када је у питању печење тестенине или лазања – никада не сипајте рендани качкаваљ или неки други сир на почетку печења јела јер ће брзо изгорети. То оставите за крај кад је јело већ готово. Извадите га из рерне, поспите сиром и вратите тек толико да се он истопи.
Месо и поврће најбоље се пеку у обичном плеху, јер ће се на тај начин равномерно испећи. Водите рачуна да плех буде довољне величине да вам поврће није нагурано јер се неће равномерно испећи.
Опрез с колачима
Уколико у рецепту није назначена тачна температура колачи се најчешће пеку на температури између 160 и 180 степени, а дужина печења зависи од типа колача.
То је идеална температура зато што се тада повезују беланчевине и шећер што вашем јелу даје посебну арому, укус и текстуру.
Колачи са више шећера лакше ће загорети, па и о томе водите рачуна. Намирнице од којих припремате колач, па и јаја, држите ван фрижидера сат времена пре припреме. Коришћењем хладних састојака колач се неће равномерно испећи.
Крстарица