ШВАЛЕР ТОРТА Заборављена посластица за коју се коре спремају три дана раније
Швалер торта је старинска посластица за коју су вам потребне мекане коре и мирисни фил од ваниле.
Некада су све домаћице знате рецепт за ову торту, а данас је она помало заборављена. Ми вам предлажемо да је обавезно испробате, поготово ако имате неку прославу, јер ће је дефинитивно улепшати и то не само фантастичним укусом, него и прелепим изгледом.
Предлажемо вам и да је направите 3 дана раније како би коре лепо лепо упиле филе, а швалер торта била још укуснија.
Састојци:
За кору:
5 беланаца
15 кашика шећера
100 г сецканих ораха
2 кашике презли
1 кашике брашна
За фил:
15 жуманаца
150 г шећера
200 г путера
150 г прах шећера
2 пудинга од ваниле
500 мл млека
За декорацију:
300 мл слатке павлаке
сецкани ораси
Припрема:
Беланца кратко мутите, па додајте шећер и умутите у чврст шне. Затим додајте сецкане орахе, брашно и презле, па лагано умешајте. Плех обложите пек папиром, па сипајте смесу и поравнајте. Пеците у загрејаној рерни на 150°Ц око 20 минута. Направите још 2 коре на исти начин и од исте количине састојака и оставите их да се све охладе.
Пенасто умутите жуманца са шећером, па кувајте на пари. Све време мешајте, па када се фил скува сконите са стране да се охлади. Сипајте млеко у шерпу, па додајте пудинг и добро промешајте да нема грудвица. Затим кувајте док се не згусне, уз непрестано мешање. У пудинг додајте охлађени фил од жуманаца.
Умутите путер са шећером у праху, па додајте у фил и сједините миксером. Ставите кору, па је премажите филом, преко ставите другу кору, опет је премажите филом, па ставите трећу кору. Целу торту премажите умућеном слатком павлаком и украсите сецканим орасима.
informer.rs/dnevnik.rs