ŠVALER TORTA Zaboravljena poslastica za koju se kore spremaju tri dana ranije
Švaler torta je starinska poslastica za koju su vam potrebne mekane kore i mirisni fil od vanile.
Nekada su sve domaćice znate recept za ovu tortu, a danas je ona pomalo zaboravljena. Mi vam predlažemo da je obavezno isprobate, pogotovo ako imate neku proslavu, jer će je definitivno ulepšati i to ne samo fantastičnim ukusom, nego i prelepim izgledom.
Predlažemo vam i da je napravite 3 dana ranije kako bi kore lepo lepo upile file, a švaler torta bila još ukusnija.
Sastojci:
Za koru:
5 belanaca
15 kašika šećera
100 g seckanih oraha
2 kašike prezli
1 kašike brašna
Za fil:
15 žumanaca
150 g šećera
200 g putera
150 g prah šećera
2 pudinga od vanile
500 ml mleka
Za dekoraciju:
300 ml slatke pavlake
seckani orasi
Priprema:
Belanca kratko mutite, pa dodajte šećer i umutite u čvrst šne. Zatim dodajte seckane orahe, brašno i prezle, pa lagano umešajte. Pleh obložite pek papirom, pa sipajte smesu i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C oko 20 minuta. Napravite još 2 kore na isti način i od iste količine sastojaka i ostavite ih da se sve ohlade.
Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari. Sve vreme mešajte, pa kada se fil skuva skonite sa strane da se ohladi. Sipajte mleko u šerpu, pa dodajte puding i dobro promešajte da nema grudvica. Zatim kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. U puding dodajte ohlađeni fil od žumanaca.
Umutite puter sa šećerom u prahu, pa dodajte u fil i sjedinite mikserom. Stavite koru, pa je premažite filom, preko stavite drugu koru, opet je premažite filom, pa stavite treću koru. Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom i ukrasite seckanim orasima.
informer.rs/dnevnik.rs