“ХРАНА У БОЛНИЦАМА ЈЕ КАТАСТРОФА. НЕЉУДСКИ” Пацијенти се жале ШИРОМ ОВЕ ЗЕМЉЕ
ГОТОВО свако има нека искуства са болничком храном. Пацијенткиње и пацијенти у Немачкој често размењују утиске о храни у болницама. Укуси су различити. Неки су задовољни, али многи се жале. На интернету се могу пронаћи коментари попут: "Апсолутна катастрофа. Нељудски", "Болничка храна је грозна", "Не изгледа баш укусно, а и није".
Дијана Рубин, начелница у клиници Вивантес у Берлину и чланица управног одбора Немачког друштва за медицинску исхрану, наглашава важност исхране за опоравак пацијената: "Здрава и прилагођена исхрана у болницама изузетно је важна, без обзира на то да ли се раде операције или се ради о лечењу карцинома."
Цели процес опоравка под утицајем је исхране. Квалитетна исхрана смањује број компликација и може чак спречити смртне исходе, пише Дојче веле.
Шест евра дневно по пацијенту
Болнице у просеку троше шест евра дневно по паценту. Економска ситуација у болницама прилично је драматична, каже Гералд Гас из Немачког друштва болница и додаје: "Осамдесет посто болница је у минусу, нисмо добили компензацију за инфлацију и енормно повећане трошкове, а то се на крају одражава и на исхрану."
Болнице би радо нудиле квалитетне производе, али за то, како кажу, нема новца. Проблем је у томе што болнице добивају паушални буџет по пацијенту за све трошкове.
Фактор ризика: потхрањеност
Око четвртине пацијената већ је потхрањено приликом доласка у болницу. Током боравка многи додатно губе на тежини, чиме се повећава ризик од трајне непокретности. Ову ситуацију прво треба препознати. У Вивантес клиници сваки хоспитализовани пацијент детаљно се прегледава због могуће потхрањености и, по потреби, добија третман од целог тима за исхрану. Међутим, само око пет посто клиника нуди овакву нивоу неге.
Швајцарска Ефорт студија доноси релевантне податке. Научно је испитано 2.000 пацијената с потхрањеношћу: 1.000 их је примало уобичајену болничку исхрану, док је друга половина била индивидуално третирана оброцима богатијима калоријама, протеинима, витаминима и хранљивим материјама.
Резултати су јасни: пацијенти с квалитетнијом исхраном имали су значајно мање компликација, а ризик од смртног исхода био им је чак 35 посто нижи.
У Минхену 50 посто органске хране
Изар клиника у Минхену такође се бори с притисцима штедње. Већ десет година раде на концепту оптимизације с мотом "штедети где је могуће, али не на здравој исхрани". Клиника сада нуди 50 посто органске хране. Такође, повољно набавља намирнице које због естетских разлога не улазе у продају и обично би биле бачене.
Посебна апликација за наручивање хране повезана је с бројним болничким одељењима, укључујући планирање кревета, и директно с кухињом. Апликација препознаје кад пацијент има заказан захват, треба ли бити наташте, кад се прима у болницу и кад ће је напустити. На тај начин спречава се да храна остане неискоришћена или да се враћа.
"Тако купујемо мање намирница. Производимо мање оброка који на крају нису потребни и бацамо мање остатака хране", каже Андреас Волф. Клиника на овај начин штеди неколико стотина хиљада евра годишње.