ВЕЋИНИ ЖЕНА КОЈЕ БОЛУЈУ ОД РАКА ДОЈКЕ НЕДОСТАЈЕ ОВАЈ ВИТАМИН Правилним дозирањем ризик од обољевања може се смањити за 50 одсто
Према прегледу из 2022. објављеном у The Breast, рак дојке представља једну од осам дијагноза рака и резултирао је с укупно 2,3 милиона нових случајева у 2020. години.
Колико год да је овај разорни рак уобичајен, врло се мало пажње посвећује његовој повезаности са статусом витамина Д. Па ипак, до 96 посто популације оболеле од рака дојке такође има мањак витамина Д, према прегледу из 2017. објављеном у Breast Cancer.
Иако нисмо шокирани да је витамин Д од велике помоћи у одржавању здравља дојки с обзиром на његове огромне и утицајне здравствене предности, сматрали смо да је ова статистика превише уверљива да не бисмо даље истраживали, посебно имајући у виду да недостатак витамина Д погађа 29 посто одраслих у САД-у.
У систематском прегледу и мета-анализи Tumor Biology из 2017. године, откривено је да полиморфизми ВДР гена повећавају ризик од рака дојке. Истраживачи верују да веза између витамина Д и ризика од рака дојке има везе са генима рецептора за витамин Д (ВДР) 4 и њиховом функцијом у млечним жлездама – што укључује регулацију транспорта калција током лактације и производње млијека.
Док су истраживања о тачним механизмима и путевима утицаја сунчевог витамина на рак дојке у току, докази конзистентно показују јасну повезаност између циркулирајућег витамина Д и ризика од рака дојке.
У студији о контроли случајева из 2015. коју је спровела компанија Breast Cancer Research and Treatment, жене с недостатком витамина Д имале су 27% већи ризик од рака дојке 5 него жене с довољно витамина Д нивои.
Међутим, док се клиничка довољност витамина Д дефинира као ниво 25(ОХ)Д изнад 30 нг/мл, друга истраживања показују да виши нивои пружају већу заштиту од ризика од рака дојке.
У једној обједињеној анализи Anticancer Research-a, утврђено је да ниво 25(ОХ)Д у серуму од 47 нг/мл смањује ризик од рака дојке за 50 посто.