Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧАЈ НИКАДА НЕ ТРЕБА ПРИПРЕМАТИ СА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ Ово је једини исправни начин да направите еликсир здравља

29.11.2024. 09:21 09:34
Пише:
Caj
Фото: Pexels, ilustracija

Сви овако кувамо један од омиљених напитака, а то радимо погрешно!

Шта год волели да додате у чај – млеко, мед и лимун, цимет... Морате да знате како да га припремите.

Професионални дегустатор хране и пића Мартин Исарк рекао је да никада не би требало да се користите прокључалом водом када припремате чај, пише Сан.

"Време је да тај мит заборавимо. Јако врућа вода убија укусе чаја и заправо вам остаје неки суви укус, углавном је то танин", рекао је стручњак. Објаснио је како би вода требало да буде максимално на 80 степени како би се сви укуси чаја фино осетили.

Марк објашњава да традиција коришћења кипуће воде потиче из времена када вода није била сигурна за пиће те се морала прокувати како би се елиминисале бактерије.

Чај
Фото: Pexels, ilustracija

Уз то, додаје да би млеко и шећер требало да буду последњи састојци у припреми чаја.

С друге стране, бивши краљевски батлер Грант Харолд истиче да је обичај додавања млека након воде настао у 18. веку.

Тада је лончар Џошија Спд представио висококвалитетни порцелан који је био отпоран на топлотне пукотине, што је омогућило припрему чаја на овај начин, посебно међу вишим друштвеним слојевима, преноси Вечерњи лист.

zena.blic.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар