ЧАЈ НИКАДА НЕ ТРЕБА ПРИПРЕМАТИ СА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ Ово је једини исправни начин да направите еликсир здравља
Сви овако кувамо један од омиљених напитака, а то радимо погрешно!
Шта год волели да додате у чај – млеко, мед и лимун, цимет... Морате да знате како да га припремите.
Професионални дегустатор хране и пића Мартин Исарк рекао је да никада не би требало да се користите прокључалом водом када припремате чај, пише Сан.
"Време је да тај мит заборавимо. Јако врућа вода убија укусе чаја и заправо вам остаје неки суви укус, углавном је то танин", рекао је стручњак. Објаснио је како би вода требало да буде максимално на 80 степени како би се сви укуси чаја фино осетили.
Марк објашњава да традиција коришћења кипуће воде потиче из времена када вода није била сигурна за пиће те се морала прокувати како би се елиминисале бактерије.
Уз то, додаје да би млеко и шећер требало да буду последњи састојци у припреми чаја.
С друге стране, бивши краљевски батлер Грант Харолд истиче да је обичај додавања млека након воде настао у 18. веку.
Тада је лончар Џошија Спд представио висококвалитетни порцелан који је био отпоран на топлотне пукотине, што је омогућило припрему чаја на овај начин, посебно међу вишим друштвеним слојевима, преноси Вечерњи лист.
zena.blic.rs/dnevnik.rs