Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ЗРЕЊАНИНУ ПРОИЗВОДЕ ВРХУНСКЕ МЛЕЧНЕ СПЕЦИЈАЛИТЕТЕ Ко их је једном пробао увек се враћа Ђуђиним сиревима

23.11.2024. 08:28 09:05
Пише:
с
Фото: Приватна архива

Ђурђинку Јованов је сплет различитих околности пре две године довео у Зрењанин.

Многи иду путевима вина, а ја сам ишла путевима млека. Трагала сам где то има довољно квалитетног млека и одабрала Зрењанин. Могу вам рећи да се нисам покајала - каже Ђурђинка Јованов.

Њена фирма “Ђуђа - сир и љубав” бави се производњом сира и млечних производа. Наша саговорница инсистира на речи производња.

-Сир не правим него производим. Својим рукама, знањем и искуством. У те сиреве иду само природни састојци, дакле непастеризовано млеко, сириште и со. А онда на сцену ступа технологија израде. Све своје сиреве правим ручно, својим рукама и прстима - истиче Ђуђа.

Квалитетно млеко обезбеђује са свог пољопривредног газдинства и са фарме познатог сточара Југослава Томића. Како каже, квалитет јој је јако важан и са њим се никада не игра. Ко их је једном пробао, Ђуђиним сиревима и млечним производима редовно се враћао.

с
Фото: Приватна архива

А у палети производа свега - од крем сира ала маскарпоне, преко младих и ролованих сирева, сира из качице, моцареле, бурате, грил сира за који је Ђуђа добила награду за иновацију на Балканском фестивалу сира 2016. године... Однедавно у понуди има и милерам од пуномасног млека, са више од 45 одсто масноће, као и најновији производ - листиће сира у милераму.

-Поносна сам на своје слатке роловане сиреве. Направила сам их јер обожавам слатко и сир. То су сиреви који се служе на крају оброка, као десерт, уз пенушаво вино или коњак. На пример, рафаело сир, са намазом од кокоса, посут млевеним и сецканим лешницима. То је мој фаворит, али у понуди је и сир са нугат филом или медом и орасима - објашњава Ђурђинка Јованов.

Слани роловани сиреви, додаје она, могу бити са разним додацима, од оних традиционалних као што су квалитетна шунка или маслине, до мало другачијих - са намазом од димљене сланине и чварцима, посутим сусамом. Или са намазом од феферона из тегле, пестом од босиљка или руколе или са намазом од младог кајмака и зеленог бибера.

-Моја машта је заиста неисцрпна. Стално смишљам нешто ново, онда то испробавамо и ја и купци, па оно што задовољи укусе, остаје у понуди - истиче Ђуђа. 

Сиреви су јој љубав и страст.

Имају шта да понуде

 

Иако је тек две године у Зрењанину, Ђуђа истиче да је и за тако кратко време упознала много малих, локалних произвођача са изузетно квалитетним производима.

-Жеља ми је да нас локална заједница препозна и боље види. А верујте да имамо шта да понудимо. Волели бисмо да нас град подржи тако што би нам обезбедио простор у ком бисмо излагали и продавали оно што се произведе на овом тлу - поручује Ђурђинка Јованов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Некако сам увек желела да имам нешто своје, да радим нешто што је само моје и другачије. Нисам одрасла на фарми, него сам то заволела, стално учила, радила... Краву сам научила да музем једне Бадње вечери, док су вероватно друге жене припремале свечану трпезу. Међутим, тако је испало. Имам дар и велику жељу, али рекла бих да су јако важни и упорност и вежба - наглашава наша саговорница.

Додаје да се дешавало да, кад уводи нови производ у понуду, вежба ноћима и док не стигне до онога што је замислила, не одустаје.

-Љубав према ономе што радим ме одржава. У сваком делићу сира оставим део себе. То није лако, али другачије не знам - закључује Ђурђинка Јованов.

Ж. Б.

Извор:
Дневник.рс
Пише:
Пошаљите коментар