Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈУГОСЛОВЕНКЕ СУ НЕКАД ОВАКО ПРАВИЛЕ САРМУ Убаците само један састојак и уживајте у НАЈБОЉЕМ УКУСУ свих времена

21.11.2024. 12:35 12:39
Пише:
Фото: pixabay.com

Сарма је једно од незаобилазних јела када је реч о српској кухињи у посебним приликама – славе, свадбе и друга велика славља тешко је замислити без сармица на столу.


Обично се праве од млевеног меса и киселог купуса, али су и те како популарне и посне сарме. У сваком случају, реч је о јелу које је обожавано и важан део наше традиције, а свако има свој јединствен рецепт који се преноси с колена на колено.


За један чујемо веома ретко, а у прошлости је био популаран, а то су сармице са јајетом које се користи да повеже смесу за надев.

Хрватски портал 24сата.хр пронашао је пре неколико година у „Књизи за сваку жену“, коју је објавила Хрватска сељачка штампарија, рецепт из 1952. године у ком се наводи јаје као један од састојака за фил.

Овај несвакидашњи рецепт који заиста вреди пробати преносимо у целини.

Домаће сарме са јајетом

Састојци:

3 главице киселог купуса

Фил за сарму:

1/2 кг исецкане говедине

1/2 кг исецкане свињетине

4 велике кашике суве сланине исецкане на ситне коцке

2 велике кашике масти

1 главица ситно исецканог лука (треба жуто испећи)

1 цело јаје

1 велика кашика соли

1/2 велике кашике бибера

6 великих кашика пиринча

За запршку:

5 великих кашика масти

3 велике кашике брашна

1 велика кашика паприке

2 до 3 литра супе од сувог меса или воде

исецкани кисели купус

2 велике кашике соли

Припрема

Све што је набројано под „фил за сарму“ треба у посуди добро измешати. Од сваке главице киселог купуса листови се скину и мало исеку ребра, да буду тања, а да се не оштети лист.

Стави лист киселог купуса на длан, а на лист једну кашику надева. Са оне стране руке гд‌је је мали прст сложи крај листа. Онај крај листа који је најближи зглобу, узми и замотај. Преостаје још један крај који није замотан. Тај утисни прстима.

Направи запршку, залиј је водом или супом, додај исецкани купус, посоли, прокувај, поређај сарме преко купуса, покриј посуду и кувај полагано 3 до 4 сата. Ако је купус превише киселог укуса, стави 1 до 2 коцке шећера, а ако имаш сурутке, додај је уместо воде.

(Glossy)

Извор:
Glossy
Пише:
Пошаљите коментар