НЕ МОРАТЕ НА ЗЛАТИБОР Направите сами САВРШЕНУ комплет лепињу ОВО ЈЕ ТАЈНА РЕЦЕПТА
Најбоља комплет лепиња прави се у западној Србији, тачније у околини Златара, Нове Вароши и Златибора
За комплет лепињу вам је потребно:
свежа лепиња
100 г старог кајмака
1 јаје
2 кашике претопа
Припрема:
1.Претоп
Претоп или моча се сматра најбитнијим састојком комплет лепиње. Можете га добити тако што ћете покупити маст после печења јагњетине и прасета. Ту маст помешајте и оставите је да се охлади. Што се претоп буде више хладио, приметићете да се маст одваја нагоре, а да желатин, тамно мрке боје, остаје на дну.
2.Комплет лепиња
Пре свега лепиња, коју сте наменили за овај специјалитет треба да има облик посуде, дакле да јој доњи део буде шупаљ и да је окружен бочним странама, а горњи да буде нека врста поклопца. Дно лепиње премажите кајмаком, умутите јаје и прелијте га преко кајмака. Овако нафиловану лепињу ставите у загрејану рерну или пећницу. Пеците је око 10 минута.
Горњи део лепиње, поклопац, ставите да се загреје напосредно пред извлачење доњег дела лепиње из шпорета.
Када лепиња буде готова, извадите је из пећнице или шпорета и прелијте је загрејаним претопом.
Служите је уз јогурт или кисело млеко.
Комплет лепиња се једе прстима и то тако што се прво једе поклопац који се иситни у парчиће, и такав умаче у средину. Затим се једу спољне стране и тек на крају средина, пише Ало.рс.