МНОГИ ТВРДЕ ДА НЕМА ЗДРАВИЈЕГ ДОРУЧКА ОД ОВОГ А ево како се прави
Ово је најздравији доручак који постоји, тврде стручњаци.
Палента је савршен оброк за доручак, јер је лагана, даје вам снагу и осећај ситости за напоран остатак дана. Иако је некада често била на трпезама, сада је помало заборављена, али никад није касно да је поново уврстите у ваш јеловник.
Представља једну врло здраву намирницу која се прави од кукурузног гриза, а можете је пронаћи у кесицама и разним паковањима, а припрема се на безброј начина.
Кукурузно брашно или гриз веома позитивно утичу на опште здравље људи. Палента не садржи глутен, па је погодна за све оне који су суочени са преосетљивошћу на глутен, заситна је и препоручује се свим узрастима.
За једну порцију ставите 2 дл воде да прокључа, ставите пола кашичице соли и кашичицу масти или уља. Кад вода проври, склоните са рингле и додајте две и по кашике паленте. Мешајте на нижој температури два до три минута. Паленти можете додати сир, кајмак, ланено семе, семенке сунцокрета, ајвар, а можете да је прелете и с топлим млеком.
Савет: Приликом мешања препоручује се употреба дрвене кашике, због саме оксидације, до које може доћи при употреби металне кашике.
Палента садржи природне масти, односно каротеноиде, а управо су те здраве масти заслужне за боље функционисање наших црева. Кукуруз такође садржи велике количине фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.
Захваљујући кукурузу, палента има веома мало калорија, па је идеалан оброк за мршављење. Једна је од најбољих и најефикаснијих намирница које се препоручују за конзумацију, јер се припрема брзо и лако, укус јој је врло благ и пријатан, заситна је, а уз то не ствара осећај тежине у стомаку.
Паленту би требало да конзумирамо бар једном недељно, јер чисти црева и убрзава метаболизам, а потпуно је непотребно да вам говоримо колико је здравији избор од пекаре. Поред тога, за припрему вам је потребно свега 5 минута.