Опрезно са овим додацима исхрани НЕГАТИВНО УТИЧУ НА ПЛУЋА, А ПУШАЧИ СУ ПОСЕБНО НА УДАРУ
Проблеми с плућима могу знатно да утичу на целокупно здравље и квалитет живота, због чега је важно да пазимо на оно што конзумирамо, укључујући додатке исхрани.
Иако неки додаци исхрани обећавају добробити за дисајни систем, други могу ненамерно да погоршају плућне тегобе. Поједини додаци, кад се узимају у високим дозама, могу да иритирају дисајне путеве или ступе у интеракцију с лековима за плућне болести.
Доктор Мајк Лахеј упозорио је на два додатка која треба избегавати јер могу изазвати проблеме с плућима.
1. Витамин Е ацетат (користи се у е-цигаретама и неким додацима исхрани)
Додаци витамина Е ацетата повезани су с проблемима плућа, првенствено због њихове повезаности с респираторним проблемима приликом инхалације. Иако је витамин Е кључан за здравље и делује као антиоксиданс, витамин Е ацетат је синтетички облик који се често користи у е-цигаретама и неким додацима исхрани.
"Када се додаје у облику ацетата и користи углавном у е-цигаретама или неким врстама додатака исхрани, може имати животно угрожавајуће последице на плућа. Инхалација ове материје може довести до болести познате као ЕВАЛИ (повреда плућа повезана с употребом е-цигарета или вејп производа)", упозорава лекар за СхеФиндс.
Надаље, додаје да узрокује упалу и отицање плућа (плућни едем), а у неким случајевима може проузроковати и трајна оштећења респираторног система или смрт.
"Дуготрајни учинци пушења утичу на нормалну функцију плућа и ометају њихову способност преноса кисеоника у крвоток", напомиње.
2. Бета-каротен (у високим дозама, посебно код пушача)
Иако бета-каротен јесте претеча витамина А и има антиоксидативна својства, истраживања су показала да високе дозе додатака бета-каротена могу имати негативне учинке, посебно код пушача и особа изложених азбесту.
Др Лахеј истиче: "Утврђено је да високи унос бета-каротена код пушача и особа изложених азбесту повећава ризик од болести плућа и рака."
Такође напомиње да може повећати ризик од рака плућа.
"Осим тога, када се узима у високим дозама, бета-каротен делује другачије у плућима пушача. Може појачати оксидативни стрес изазван никотинским димом и тако повећати ризик од рака плућа", додао је.
Саветује избегавање додатака или уља који садрже витамин Е ацетат. Уместо тога, препоручује конзумирање хране која садржи природни витамин Е, попут орашастих плодова, семенки и зеленог поврћа.
Сигурније је избегавати производе који ово једињење испоручују путем инхалације.
Како пише Б92, што се тиче бета-каротена, сугерише се избегавање великих доза овог додатка, посебно ако смо пушачи.
"Требали бисте да конзумирате природне изворе витамина А, попут шаргарепе, батата, спанаћа итд., без ризика," закључује др Лахеј.