НИКАКО НЕМОЈТЕ ДА ПЕРЕТЕ ЈАЈА ПРЕ КУВАЊА ИЛИ ПРЖЕЊА Ево шта кажу стручњаци!
Многи су у дилеми када су у питању јаја, па неки тврде да их пре пржења и кувања треба добро опрати, док су други убеђени у супротно
Одувек слушамо маме које нас ревносно подсећају да сваку намирницу треба добро да оперемо пре јела. Међутим ...
Знамо да не би требало да перемо сирово месо пре кувања или печења, јер то повећава ризик од контаминације бактерија и болести које се преносе храном. Бактерије могу да се задрже у судопери или да доспеју на друге намирнице, доводећи нас у потенцијални ризик тровања храном.
А да ли сте знали да не би требало да перемо ни јаја?
Стручњаци тврде да љуска садржи природну баријеру, која као омотач штити јаје од бактерија. Вода уништава ту заштиту, па јаја није добро прати.
Прањем јаја подстичемо пренос штетних бактерија, као што је салмонела, са спољне стране љуске у унутрашњост јајета. Када оперете јаје, уклањате ту природну заштиту на љусци, а ако је напукла, штетне бактерије ће лако прећи у унутрашњост јајета, где имају идеалне услове за размножавање.
Ако не кувате јаја довољно дуго, бактерије ће доспети у ваш организам.
Природни заштитни „премаз“ на љусци јајета је прва линија обране од бактерија, а она се уклања прањем током припреме за паковање и продају. У индустријским условима, њега замењује танки премаз јестивог уља, који враћа заштиту и он је користан ако намеравате да неко време чувате јаја.
Ако имате свој кокошињац и узгајате коке носиље, немојте да перете ни она јаја, која су пуна перја, измета и прљавштине. Уколико баш инсистирате, користите сув сунђер и прљавштину очистите без употребе воде.
Крстарица