few clouds
22°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОЋАС СПАВАМО САТ ВРЕМЕНА ДУЖЕ Прелазимо на зимско рачунање времена ЕВО ЗАШТО ГА И ДАНАС МЕЊАМО

26.10.2024. 07:32 07:40
Пише:
Vreme
Фото: Pixabay

За неколико сати, ноћас између 2 и три часа, казаљке ћемо померати и добити прилику да спавамо сат времена дуже. Време је већ за промене, тачније, за прелазак с летњег на зимско рачунање времена, јер се будимо по мраку, а смркава се свакако довољно рано да нам тих сат времена ништа не значи. Млађе генерације у Србији вероватно ни не знају, али зимско рачунање времена уствари је оно оригинално, а летње смо измислили, како бисмо уштедели на струји.

Мало ко зна да је летње рачунање времена први пут је уведено током Првог светског рата, 1916. године, у неколико европских земаља, укључујући Немачку и Аустроугарску, а убрзо након тога и у Уједињеном Краљевству и Сједињеним Америчким Државама. Циљ је био уштеда енергије тако што би се дневно светло искористило током вечерњих сати, смањујући потребу за вештачком расветом. Након рата, многе земље су укинуле ову праксу, али је поново уведена током Другог светског рата из истих разлога.

Штедња, штедња, штедња

У деценијама након рата, летње рачунање времена постајало је све популарније. Током енергетске кризе 1970-их, многе земље, укључујући већину европских држава, увеле су летње рачунање времена као трајну меру уштеде енергије. Европска унија је, како би ускладила ову праксу међу земљама чланицама, усвојила заједничку директиву 1996. године којом се дефинишу тачни датуми почетка и завршетка летњег рачунања времена за све земље чланице.

У Србији је летње рачунање времена званично уведено 1983. године, у складу с праксом већине европских земаља.

Vreme
Фото: Pixabay

Међутим, испоставило се да ефекти нису ни близу жељених, па је Европска унија разматрала укидање летњег рачунања времена. Иницијатива за ову промену почела је 2018. године када је Европска комисија предложила престанак сезонског померања времена. Спроведена је јавна анкета у којој су грађани земаља чланица могли да изразе мишљење о укидању летњег рачунања времена. Више од 80% испитаника подржало је укидање праксе померања сата. Европска комисија тада је предложила да се летње рачунање времена укине до 2021. године. 

Према предлогу, свака земља чланица могла би сама да одлучи хоће ли трајно остати на зимском или летњем времену. Европски парламент је 2019. године подржао укидање померања сата, али предложени датум није испоштован због сложености питања. Главни разлог је био потреба за усклађивањем међу чланицама како би се избегле временске разлике унутар Уније које би могле ометати економију и саобраћај. Због неусклађености жеља, летње рачунање времена до данас није укинуто.

И Србија планира укидање

И Србија је разматрала могућност укидања летњег рачунања времена, посебно у светлу дискусија и иницијативе за укидање ове праксе у Европској унији. Као земља која се граничи с ЕУ и која има чврсте економске и саобраћајне везе са европским земљама, Србија би вероватно морала да усклади своје одлуке с одлукама Уније како би се избегле временске разлике које би ометале пословање и свакодневне активности. Министарство привреде Србије у више наврата је изјавило да пажљиво прати одлуке ЕУ у вези с овом темом и да ће Србија размотрити укидање летњег рачунања времена уколико дође до коначне одлуке на нивоу Уније. Међутим, док год ЕУ није донела јасну и јединствену одлуку, Србија ће највероватније наставити са тренутним режимом померања сата два пута годишње.

Еквадорске земље немају укидање, јер немају потребе

Постоји неколико држава које не користе летње рачунање времена. Те државе углавном остају на истом временском режиму током целе године. Тако Јапан користи јединствено време током целе године без преласка на летње рачунање времена. Русија је укинула летње рачунање времена 2011. године и од тада остаје на сталном времену током целе године. Индија има једно временско подешавање током целе године, а и Кина такође користи једно временско подешавање за целу земљу без преласка на летње рачунање времена.

Исланд, иако смештен у северним географским ширинама где је дан веома дуг током лета, не прелази на летње рачунање времена. Аргентина је у прошлости повремено користила летње рачунање времена, али га сада не користи. Сингапур остаје на истом времену током целе године. Средњеисточне земље, попут Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта и Катара такође не користе летње рачунање времена.

Многе земље у Африци такође не користе летње рачунање времена због географске близине екватору, где нема значајних сезонских промена у дужини дана.

Извор:
Дневник, И. Радоичић
Аутор:
Пошаљите коментар
ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА ПОЧИЊЕ У НЕДЕЉУ Часовници се враћају сат уназад, искључите аларме и СПАВАЈТЕ САТ ДУЖЕ

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ НА СТРЕС ЗБОГ ПРОМЕНЕ

сат

ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА ПОЧИЊЕ У НЕДЕЉУ Часовници се враћају сат уназад, искључите аларме и СПАВАЈТЕ САТ ДУЖЕ

25.10.2024. 21:33 21:47
УСКОРО ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА Ево које последице по здравље доноси НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО

УСКОРО ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА Ево које последице по здравље доноси НИЈЕ НИМАЛО НАИВНО

10.10.2024. 16:34 16:53