few clouds
12°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) КАКО ДА ВАМ БУДЕ ТОПЛИЈЕ ЗИМИ, А ЈОШ ДА УШТЕДИТЕ Урадите ово и ваш новчаник ће вам бити захвалан

25.10.2024. 19:21 20:35
Пише:
грејање
Фото: pixabay.com/ilustracija

Иако смо пре свега месец-два мислили да се паклене врућине никада неће завршити, јесен је донела свежину и неопходно је да се припремимо за зиму и нову грејну сезону.

То ће се свакако одразити и на наше новчанике, али постоји неколико ствари које можемо да учинимо како бисмо прошли што боље.

Запушите све пукотине и рупе

Продор хладног ваздуха у простор који се греје треба свести на минимум. Проверите како вам дихтују врата и прозори и постоје ли пукотине око њих. Не заборавите да изолујете и улаз у таван или подрум, а ко има камин, требало би да затвори пригушивач како би зауставио кретање ваздуха.

Одблокирајте вентилацију

Уколико вашу вентилацију и уређаје за грејање блокирају простирке, намештај и било шта друго, топао ваздух неће моћи нормално да циркулише. Уређај ће се онда више напињати да ради, чиме се троши и више струје, па је на крају месеца и рачун већи. Осим тога, и сам уређај би могао да се поквари.

Обрните смер плафонских вентилатора

Плафонске вентилаторе данас обично виђамо у пекарама или неким другим објектима који још нису прешли на модерније клима уређаје, али они и данас могу имати предности. Лети се кретање лопатица подеси у смеру супротном од казаљки на сату, пошто се тако ствара ефект хлађења. Зими, међутим, мора бити обрнуто - када ротирају у смеру казаљки на сату оне топао ваздух који је лакши, и зато се подиже, гурају назад према поду и тиме побољшавају ефекат грејања. На тај се начин повећавају топлотна ефикасност, али и смањују трошкови грејања, односно, хлађења.

завесе
Фото: pixabay.com/ilustracija

Тактика за завесе

Изолационе завесе могу да смање губитак топлоте. Изолационе или не, завесе би свакако требало мудро користити. Дању их треба склонити са стране, а ролетне подићи, како би сунчева светлост природно грејала кућу или стан док ноћу треба да буду навучене преко прозора како би се задржавала топлота.

Кључна је изолација

У идеалним условима, стамбени простор од крова до пода треба да буде адекватно изолован. Посебно треба обратити пажњу на делове око тавана, дуж спољашњих зидова подрума, плафона, подова и слично. Проверите и доње делове врата како не би хладан ваздух продирао у собу коју желите да грејете.

При одабиру најбољег начина за грејање треба имати у виду и величину просторије, као и на којој страни света се налази, а нешто више о томе нам је рекао Павле Павловић, машински инжењер и стручњак за климатизацију и вентилацију.

клима
Фото: pixabay.com/ilustracija

"Северна страна је по правилу увек хладнија, и коме је, примера ради, стан окренут ка југу, он је увек у предности јер је већи део дана на сунцу. На тој страни је и мањи ризик да ће вам се спољна јединица клима уређаја смрзнути на ниским температурама. Такође, није исто да ли неко живи у приземљу или поткровљу, треба узети у обзир и висину на којој се стан налази. Имајући то све у виду, изузетно је важно, пре свега, добро изоловати простор јер имамо обичај да кажемо ко уложи у изолацију, уштедео је више него да је ставио новац у банку", поручио је Павловић за ЕУправо зато.

Говорећи о инвертер климама, нагласио је да су оне идеалне за оне које ће их користити свакодневно, сваки дан у години.

даљински
Фото: pixabay.com/ilustracija

"Инвертер климе троше мање за трећину и тако можеш да уштедиш на рачуну за струју, али само ако се користе сврсисходно, а не викендашки, рецимо. Та врста климе мора редовно да ради јер тако троши струју. Уколико човек живи сам и буде ван куће 10 сати дневно у просеку, укључујући и превоз до посла, и после код куће укључи инвертер, то нема никако смисла поготово јер треба онда чекати да уређај угреје охлађени простор, што онда троши више струје. У том случају, бољи избор су "он-офф" климе које се саме искључују када се достигне жељена температура", рекао је.

"On-off" климе могу бити јефтиније, али је питање колико су ефикасније у погледу потрошње, па рачун за струју може бити већи.

Као и у свему осталом, избор између стандардног "on-off" и инвертер клима уређаја зависи од специфичних потреба и буџета.

Не заборавите и на дрвеће!

Пред зиму треба обратити пажњу и на дрвеће које се налази у непосредној близини вашег објекта. Уколико приметите старе и сасушене гране, оне би могле лако да се сломе под тежином снега, а то би могло да направи велике проблеме пролазницима или аутомобилима.

Извор:
EUpravo zato
Аутор:
Пошаљите коментар
КО ЋЕ СЕ ГРЕЈАТИ ЈЕФТИНИЈЕ, А КО ЈЕ ПРОМАШИО У ИЗБОРУ ЕНЕРГЕНАТА Најбоље ће проћи они који се греју на дрво и гас
ogrev

КО ЋЕ СЕ ГРЕЈАТИ ЈЕФТИНИЈЕ, А КО ЈЕ ПРОМАШИО У ИЗБОРУ ЕНЕРГЕНАТА Најбоље ће проћи они који се греју на дрво и гас

22.10.2024. 10:23 10:33