scattered clouds
11°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПЕНЗИОНЕРИ НА УДАРУ ПРЕВАРЕ Нуде им да сами себи плате сахрану, али их то може скупо коштати! ЕВО КАКО ПРЕВАРАНТИ МАНИПУЛИШУ

25.10.2024. 18:37 18:50
Пише:
сахрана
Фото: Ilustracija pixabay

Пензионери су често на удару превара, а сада поједине организације и удружења покушавају да од пензионера извуку новац тако што им нуде да новчаним уплатама за живота отплате своју сахрану!

Због тога што би тако растеретили породицу великог финансијског трошка, пензионери често наседају на овакве понуде. Међутим, ово никако не би смели да ураде јер је у питању очигледна превара, упозоравају и из Савеза пензионера Србије.

Иако се отплата сахране за живота чини као добра опција, јер своју децу растерећујеш мука у најтежем тренутку, таква могућност, како "Блиц" незванично сазнаје, не постоји у оквиру ЈКП "Погребне услуге" Београд.

Додатно, из Савеза пензионера Србије који је највећа организација овог типа у Србији за "Блиц" су упозорили да нису упознати са могућношћу да је сахрану могуће отплатити за живота, и саветују свим пензионерима да не наседају на такве понуде одређених организација или удружења, јер је често у питању превара.

- Ван наших сазнања је да нешто попут отплате сахране на рате за живота постоји. Свакакви људи се јављају и нуде свашта пензионерима. Убеде их да је то добро за њих, а сироти пензионери потпишу уговор и онда им се одбија од пензије. Пензионери су често подложни манипулацијама превараната, због тога их све упозоравамо да никако не наседају на било шта друго што им може зазвучати сумњиво - кажу за "Блиц" из Савеза пензионера Србије.

Велики проблем на шта су указали и из Савез пензионера Србије је ко може да гарантује пензионерима да чланарине и премије удружењима која се обавезују да ће преузети трошкове сахране неће бити узалудне и да ће опет њихови најближи платити све трошкове, уколико се покаже да то предузеће више не поседује никакву имовину или не постоји.

Осим тога, из Удружења осигуравача Србије за "Блиц" кажу да грађани морају бити опрезни, и да нису упознати да ли је ова врста услуге регулисана кроз осигуравајућа друштва. Додају да је најбезбеднија опција уговарање полисе животног осигурања, која омогућава исплату средстава у случају смрти осигураника пре доспећа осигурања.

Фото: dnevnik.rs/ R. Hadžić

Шта тачно нуде: Доживотна чланарина и отплата на рате

Ова такозвана специјализована удружења нуде грађанима, посебно пензионерима, могућност да унапред отплате трошкове сахране, кремације, уз обећање да ће, по њиховој смрти, преузети на себе све формалности, попут прикупљања целокупне папирологије, од извода из матичне књиге умрлих, наручивања и плаћања погребне опреме за сахрану, и свих пратећих услуга.

Како наводе у својим реклама, грађани могу да изаберу начин плаћања према годинама старости и финансијским могућностима.

На једном таквом сајту који нуди ову услугу сваки пунолетни грађанин, ако се учлани у ову организацију до своје 60. године месечно наредних 20 година плаћа 700 динара како би стекао улов да отплати све трошкове сахране, а они старији од 60. година плаћају доживотно.

Тако свако ко се у 60. години одлучи на ову опцију месечно 20 година плаћа 600 динара, односно 10 година уз чек од пензије, а после пет година стиче право на плаћање свих трошкова сахране.


Онима до 75. године живота нуди се опција да на 4 или 8 месечних рата поделе 76.000 односно 36.000 динара уз чек од пензије, а месец дана након отплате рата стичу право на плаћање целокупних трошкова сахране. За оне старије од 75 година нуди се могућност да на исти број месечних рата отплате 92.000 односно 52.000 динара уз чек од пензије, да би после месец дана од исплате ове суме стекли право на отплату свих трошкова сахране.

Како до новца за трошкове сахране од државе
 

За разлику од сумњивих понуда, држава пружа сигурну опцију. Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање исплаћује накнаду за погребне трошкове, која за 2024. износи 68.863 динара. Захтев за исплату накнаде подноси се Фонду ПИО путем обрасца који се може наћи на сајту ове институције.

Извор:
Блиц.рс
Аутор:
Пошаљите коментар
НОВА СМС ПРЕВАРА КРУЖИ СРБИЈОМ Не наседајте ако добијете ову поруку "Поште Србије"
пошта

НОВА СМС ПРЕВАРА КРУЖИ СРБИЈОМ Не наседајте ако добијете ову поруку "Поште Србије"

21.10.2024. 11:34 12:02