broken clouds
21°C
25.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВУЧИЋ СА ФОН ДЕР ЛАЈЕН Док сам ја председник Србија ће остати на европском путу

25.10.2024. 15:28 15:59
Пише:
s
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да, док је он председник Републике, Србија неће мењати своје главне циљеве спољне политике и унутрашње политике, а то је наш Европски пут и наше залагање за чланство у ЕУ.

На заједничкој конференцији за медије у Председништву Србије са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која је у дводневној посети Србији, Вучић је рекао да је европски пут од кључног значаја за наш напредак, да ће Србија посвећено да ради на том путу и да се нада резултатима. Истакао је да је са Фон дер Лајен имао веома дуг, изузетно отворен и искрен разговор и да постоје ствари које Европска унија замера Србији, али да је председница ЕК увек била спремна да саслуша нашу страну и да нас чује. 

Како је рекао, разговарали су о опредељењима Србије. "Ја сам њој рекао оно исто што сам вама рекао и јуче, и пре неколико дана, оно што сам рекао јуче чак и на скупу који је одржан у Вршцу. Ма како и ма колико и колико год неки другачије размишљали, председник сам Републике са највишим легитимитетом у земљи, биран директно од грађана два пута за редом у првом изборном кругу што се никада није догодило у нашој историји и док сам председник Републике ми главне циљеве наше спољне и унутрашње политике нећемо мењати. То значи да је наш Европски пут и наше залагање за Европску Србију од кључног је значаја за наш напредак, да ће Србија посвећено да ради на том путу и да се надамо резултатима", истакао је Вучић. 

Он је честитао Урсули фон дер Лајен на реизбору на функцију председнице Европске комисије и захвалио на подршци који је пружила Србији у претходном мандату и додао да се нада ће то да чини и у овом мандату. "Постоји једна ствар коју људи у Србији изузетно поштују. 

Вучић: Украјинске власти дале агреман, ускоро отварање амбасаде Србије у Кијеву
Србије Александар Вучић изјавио је данас да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору и да се ускоро оццекује отварање амбасаде Србије у Кијеву. Вучић је то рекао у обраћању после састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, која борави у дводневној званичној посети Србији. 
''Могу са задовољством да констатујем да су украјинске власти дале агреман нашем амбасадору за отварање наше амбасде у Кијеву и верујем да ће и господин Ђурић присустовати отварању амбасаде, ако се не варам, ускоро у главном граду Украјине'', рекао је Вучић на заједничкој конеференцији са Фон дер Лајен. Вучић је рекао да су разговарали и о Косову и Метохији.
''За разлику од неких других нећу да користим ову прилику да пребацујем кривицу на било кога другог, нити да замарам председницу Фон дер Лајен у јавности оним што сам говорио, а детаљно сам и темељно изнео позицију Србије и детаљно и темељно говорио о неопходности компромиса, разговора и будућности целог региона'', рекао је Вучић. 
Додао је да је са председницом Фон дер Лајен разговарао о геополитичкој ситуацији и да ју је обавестио о томе каква је политика Србије, од поштовања повеље Уједињених нација и поштовања међународног јавноправног поретка.
 

Место на којем настаје сасвим нови свет
    Председник Србије Александар Вучић и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која борави у званичној посети Србији, посетили су данас ХТЕЦ Групу где су присуствовали презентацији пројеката финасираних кроз ИПА пројекте и ЕБРД.
    ''Са уваженом председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен на месту на којем настаје један сасвим нови свет'', написао је Вучић на налогу ''будуцностсрбијеав'' на Инстграму.
    Председник Србије је навео да је задивљен најновијим технологијама на којима са много страсти и ентузијазма раде млади, образовани и талентовани људи ХТЕЦ Групе  који ће, како је навео, својим иновативним духом, креативношћу и огромном енергијом и знањем променити будућност свих нас.
    Захвалио је ЕБРД на средствима која су издвојили чиме су, како је истакао, убразали раст компаније ХТЕЦ од стартапа који је почео у бизнис инкубатору у Београду, до глобалне компаније каква су данас.
    ''Управо ова синергија на делу показује да не постоје границе успеха у великим сновима'', написао је Вучић и захвалио председници Европске комисије што верује у визију успешне Србије.
    ХТЕЦ група је почела као стартап у Београду а израсла је у компанију која сада броји више од 2.000 стручњака широм Северне Америке и Европе и на том путу је подржана од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), у сарадњи са Инвестиционим оквиром Европске уније за Западни Балкан (WБИФ), као и преко Фонда за иновациону делатност Србије, чији је највећи донатор Европска унија, преноси ЕУ Медиа инфо. 
    Посети је присуствовао и регионални директор за Западни Балкан у ЕБРД Матео Коланђели.
 

 

 Када код нас долазе гости, готово сви долазе у Београд када је реч о високим делегацијама, званичним посетама. Ви сте неко ко је на највишој функцији у Европи, а два пута долазили у нашу земљу, и ишли далеко од Београда, далеко од урбаних средина и то је нешто што наши грађани, наш народ изузетно поштује и изузетно цени. Хвала вам на подршци и помоћи коју сте нам пружили у претходном периоду", рекао је Вучић. 

 


 

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар