ФАТАЛНО! СВИ ПРАВИМО ИСТУ ГРЕШКУ На овом уљу никада немојте пржити рибу
Без размишљања посежемо за уљем које имамо код куће. Испоставило се, међутим, да постоје масти на којима не можете да пржите рибу.
Нема потребе убеђивати било кога да је риба ризница састојака који унапређују здравље. Они су извор протеина, витамина, минерала и масних киселина од непроцењиве вредности за тело.
– Масна риба садржи уље које не треба пржити, а током пржења истиче из њега. Зато их је, ако је могуће, боље испећи – подједнако ће бити укусне, а здравије – каже Селина Киничка, дијететичар и тренер за исхрану у Медицинском центру Дамјан.
Како спремити здрав оброк?
Печење, роштиљање или кување на пари су несумњиво најздравији начини припреме рибе. Међутим, ако желимо да послужимо хрскаву рибу, морамо запамтити да није свако уље погодно за употребу на високим температурама.
– Сунцокретово уље апсолутно није погодно за пржење било чега – упозорава стручњак. – За пржење рибе најбоље је изабрати уље од репице, може бити рафинисано маслиново уље.
Да ли уље утиче на својства рибе?
Зашто сунцокретово уље није погодно за пржење рибе? Реч је о пропорцији омега-3 и омега-6 масних киселина . Дозе које се налазе у риби су прикладне за тело, али уље може пореметити ову равнотежу и негативно утицати на ваше здравље.
Какав је ефекат масти на тело?
Сунцокретово уље садржи много више омега-6 масних киселина и занемарљиве количине омега-3. Шта ово значи за нас? Вишак омега-6 киселина може довести до појачане упале у телу, повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести и рака.
Ако желите да почнете са суплементацијом омега-3, можете се одлучити за један од дијететских суплемената доступних у свакој апотеци.
– Однос омега-3 и омега-6 масних киселина је веома важан. Било би добро да буде 1:4. Риба је богата омега-3, док већина уља садржи више омега-6. Што више уља додамо, то више погоршавамо однос киселина, а самим тим смањујемо и употребу омега-3 масних киселина у организму – објашњава Селина Киничка, а преноси Најжена.
Крстарица