clear sky
10°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0531
usd
108.1722
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК ФК ВОЈВОДИНА ДРАГОЉУБ ЗБИЉИЋ, ЗА „ДНЕВНИК“, ОТВОРЕНО, БЕЗ ЦЕНЗУРЕ: Континуитет је кључ успеха

22.10.2024. 14:57 15:55
Пише:
2
Фото: Dnevnik.rs

Сусрет Војводине и ОФК Београда, у суботу на „Карађорђу“, означен је као дерби 13. суперлигашког кола. Положај на табели и бодовна разлика на страни је београдског клуба. Колико је то оптерећење за домаћине у пола белом, пола у црвеном, с обзиром на то да клуб у залету стиже на „Карађорђе“ у не баш повољном моменту по домаћина, оптерећеног негативним резултатским низом с једне и жеље за опоравком с друге стране.

– Поштујем традицију и њене вредности које не могу да се купе инстант пројектима. Зато ми је ОФК Београд драг клуб. Поздрављам њихов повратак на фудбалску мапу Србије. Ма колико нам важни бодови били, више од резултата важнији ми је повратак традиције и фудбалске романтике у наш фудбал. Убеђен сам да ће наши играчи испољити довољно снажан карактер за победу. Имамо довољно спортских мотива за то. Пре и после меча имаћемо одличну комуникацију са нашим спортским пријатељима, али у току меча морамо да им кажемо да смо ми газде на „Карађорђу“, како њима, тако и сваком госту, без обзира ко је с друге стране терена – рекао је за „Дневник“ о расположењу и амбицијама о предстојећем дербију председник ФК Војводина Драгољуб Збиљић.

Како да дефинишемо дијаметар у клубу између стабилизације у сваком сегменту деловања у односу на учинак играча на терену у минулих 12 утакмица?

– На селекцији су радила четворица скаута, спортски директор и читав Бандовићев стручни штаб и с те стране немам замерки. Имам примедбу по питању енергије. Упркос евидентним индивидуалним вредностима, морам да најавим „озбиљну сечу“ око нове године, наставе ли истим темпом. Поштујем све ставке уговора, које су до најситнијих детаља испоштоване у минут... Могу једанпут или двапут да причам и да замолим... Такви разговори су завршени и од суботе очекујем да покажу да су схватили поруку. Ко не буде схватио, после нове године неће бити члан колектива.

Именовање Ненада Лалатовића за тренера је 100. у историји Војводине, од 1924. године до данас. Многе замерке спортске јавности усмерене су управо на тај податак. 

– Честе промене тренера представљају алиби управи за лоше резултате. Долазим из привреде, где сам куповао губиташе који су сада одреда у озбиљном плусу. Знате шта је био заједнички именилац њихових проблема? У честим изменама председника и управних одбора! Тако је и у спорту. Ми смо сада стабилан колектив што се тога тиче. Овај Управни одбор, са мном као председником траје. Један мандат или два, али неће бити промена на годину дана. То је континуитет који представља основ сваком наредном кораку. Други велики проблем јесу промене тренера и трећи честа промена играчког кадра. Признајем, на жалост, да је честа промена тренера настављена и са мном на челу колектива. Подлегли смо алиби причи да сменимо Радослава Батака, на пример, у ситуацији када је можда требало да сачекамо. Сада верујем да је Ненад Лалатовић решење које би требало да обезбеди континуитет. Знање поседује, жељу и енергију му нико не може оспорити, а што је мени врло важно, има огромну љубав према Новом Саду и ФК Војводина. Континуитет председника и управе, са шефом стручног штаба и његових сарадника, прати и излазак на сцену генерације 2008. годишта, која је јако добра, пола репрезентативаца је ту. Започињемо период у коме ћемо имати довољно елемената за склапање шампионске генерације. 

Кабел као Војводина Б

– Пратимо учинак наших играча у Кабелу. То је врло важан колектив за наш клуб. Не само због разигравања наших играча... Кабелу је место у Првој лиги Србије и учинићемо све да га подржимо, да буде на нивоу Војводина Б. Не мислим само на играчку и финансијску помоћ, то већ радимо, него да са Градом видимо како да тај простор боље инфраструктурно средимо. Навикли су Новосађани на недељни фудбалски матине уз Дунав, традиција је то, а ја, као што рекох, традицију ценим и њене вредности изузетно поштујем.

ФК Војводина јуче, данас, сутра...

– Дефинитивно, ми смо као клуб порасли. Ту дилеме нема. Пре три дана позвао ме је први човек Олимпијакоса Евангелос Маринакис да будем његов гост на утакмици са Ренџерсом. Имамо одличну комуникацију са многим клубовима у Европи, са врхом УЕФА такође, у нашем поднебљу поготово...  Понекад имам утисак да је то извесно оптерећење за играче. Мислим да би половини колектива било лакше да то није тако, јер би тада имали маневарски простор за правдање. Овако немају за шта да се ухвате. Ни за судијске грешке не могу, пошто сам забранио коментарисање суђења.

Није коректно, казао је Збиљић, да кривицу за резултатске неуспехе траже изван колектива.

– Кривица је ту, међу нама и ја немам проблем да то јавно кажем. Имао сам два састанка с њима и питао сам отворено да ли имају некакав проблем са мном. Лично проверавам да ли свако заиста схвата величину Војводине и њене традиције. Свако ко то не схвата, било о коме да је реч, захваљујем му се на сарадњи. Одмах, 100 посто! Мени је Војводина изнад свега. Власник сам неколико компанија са 2.000 запослених, али мој радни дан почиње и завршава са ФК Војводина. Тако мора, то је мој израз поштовања и респекта према традицији и величини клуба. Верујем у тренера Лалатовића и у његову способност да из играча извуче максимум, да у њима развије довољно снажан мотив да већ у суботу кренемо у жељеном правцу.

Аплауз за Палочевића

– Александар Палочевић је играч ОФК Београда и волео бих да га посетиоци дербија поздраве у соботу на „Карађорђу“ на достојанствен начин . Ако бих себи нешто могао да замерим у две минуле године рада у Војводини то је што сам дозволио да Палочевић заврши у ОФК Београду, а не у Војводини. 

Иначе, Палочевић је, од јула 2015. до маја 2017. године, у улози офанзивног везног играча, у Војводини одиграо 83 утакмице и за то време постигао 14. голова. 

Уз функцију председника Заједнице клубова, медији су недавно најавили и ваш избор за потпредседника ФСС?

– Импонује ми избор за председника Заједнице, значајан је то и клупски успех. Наиме, челници ФК Војводина дуго нису присутни у органима ФС Србије. Не знам разлог томе, али није ми јасно зашто клуб нема човека на челу ФС Војводине. Не мислим да бих то ја морао да будем, то може да буде неко из клуба и у будућности очекујем да то и решимо. Што се тиче потпредседничког места у ФСС, са том информацијом вероватно смо се сусрели из истих извора. Званична понуда не постоји, не знам да ли ће се реализовати, али ако се и деси била би ми велика част. 

Наш саговорник сматра да мора да се приступи ребрендирању Савеза.

– ФСС мора да буде подигнут на виши ниво, како би дошли гледаоци, а са гледаоцима и спонзори. Време је да престанемо утакмице да гледамо из фотеље. Обновом терена кренули смо са инфраструктурним улагањима, радићемо и реконструкцију стадиона. То је основ за повратак енергије на трибине како би утакмица деловала тако како би требало да изгледа пред 10.000 и више навијача. За квалитетан фудбал потребни су нам квалитетни терени на стадионима, али и у тренинг центрима. На томе је доста урађено. То што мене брине јесте све израженије одсуство стручног кадра. Бојим се да ћемо морати да увозимо стручњаке како би и наши млади тренери уз њих могли да стасавају – нагласио је Збиљић. 

Лазо Бакмаз

Апсолутно поверење у круг сарадника

– Задовољан сам радом спортског директора Марка Јовановића и директора омладинске школе Душка Грујића. Појединачне вредности наших играча нису спорне. Енергија је изостала, али нова година је близу... Знају они зашто то кажем. Што се тиче омладинске школе, Грујић са сарадницима то одлично ради, с тим да поједине тренере који нису били на нивоу наших очекивања морамо да променимо, да појачамо конкуренцију. Од летос нам се из Кине, на позицији координатора у омладинској школи, придружио Миљан Филиповић. Од Тањге сам више очекивао. Не виђам га у клубу, нема га на тренинзима, ни на утакмице више не долази...

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар