clear sky
18°C
22.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0275
usd
107.7403
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАУЧНИЦИ БЛИЖЕ ТАЈНИ ЖИВОТА Древни џиновски метеорит подстакао рану еволуцију?

22.10.2024. 09:14 09:53
Пише:
Ilustracija
Фото: Pixabay

Свемирски камен који је ударио у Земљу пре 66 милиона година на крају периода креде изазвао је глобалну катастрофу која је осудила диносаурусе и многе друге облике живота, међутим 200 пута већи метеорит слетео је пре 3,26 милијарди година, изазивајући уништење широм света у још већим размерама, наводи се у најновијој студији објављеној у часопису "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Та катастрофа је заправо могла бити корисна за рану еволуцију живота јер је, како наводе истраживачи послужила као "џиновско бомба за ђубриво" за бактерије и друге једноћелијске организме зване археје који су доминирали у то време. Древна катастрофа је тим организмима омогућила приступ кључним хранљивим састојцима, као што су фосфор и гвожђе, преноси Ројтерс.
    

Истраживачи су проценили ефекте овог удара метеорита користећи доказе из древних стена у региону на североистоку Јужне Африке званом Барбертон Greenstone Belt. "Живот се не само брзо опоравио када су се услови вратили у нормалу у року од неколико година до деценија, већ је заправо напредовао", рекла је геолог са Универзитета Харвард Нађа Драбон, водећи аутор истраживања.

Земља је била много другачије место током палеоархејске ере када се то догодило, а удари метеорита су били већи и чешћи, навела је она. "Метеорит је био угљенични хондрит богат угљеником и који је такође садржао фосфор. Његов пречник је био отприлике 37-58 км, што га чини око 50-200 пута већим од масе астероида који је збрисао диносаурусе", рекла је Драбон.

Према њеним речима, ефекти ударца су били брзи и жестоки, односно, метеорит је ударио са толико енергије да су се он и било који седимент или стена на коју је ударио распршили. 

Ilustracija
Фото: Pixabay


"Удар се вероватно догодио у океану, изазвавши цунами који је захватио свет, поцепао морско дно и преплавио обале. На крају, много енергије удара би прешло у топлоту, што значи да је атмосфера почела да се толико загрева да је горњи слој океана почео да кључа", додала је Драбон.
 

Оценила је да би вероватно  било потребно неколико година до деценија да се прашина слегне и да се атмосфера довољно охлади да се водена пара врати у океан. Међутим, како је навела, метеорит је испоручио велику количину фосфора, хранљиве материје за микробе који је кључан за молекуле који су централни за складиштење и преношење генетских информација. 
 

Цунами је такође помешао дубоке воде богате гвожђем у плиће воде, стварајући окружење идеално за многе врсте микроба јер им гвожђе обезбеђује извор енергије. "Замислите да су ови удари џиновске бомбе од ђубрива. Ми сматрамо да су удари метеорита катастрофални и штетни по живот, најбољи пример је удар Чиксулуб (на мексичком полуострву Јукатан) који је довео до изумирања не само диносауруса већ и 60-80 одсто животињских врста на Земљи. Али пре 3,2 милијарде година живот је био много једноставнији", рекла је Драбон.

Она је навела да су микроорганизми релативно једноставни, разноврсни и размножавају се великом брзином. Према речима геолога са Харварда и коаутора студије Ендруа Кнола, у то време, Земља је била нешто попут воденог света, са ограниченим појављивањем вулкана и континенталних стена. Докази о удару укључивали су хемијске трагове метеорита, мале сферичне структуре формиране од стене истопљене ударом, и комаде морског дна помешане са другим крхотинама које је цунами избио у седиментне стене, наводи се у студији.

Извор:
Tanjug
Аутор:
Пошаљите коментар
СУПЕРМЕСЕЦ ПОЈАВЉУЈЕ СЕ У ПАРУ СА КОМЕТОМ Не пропустите небески спектакл
Ilustracija

СУПЕРМЕСЕЦ ПОЈАВЉУЈЕ СЕ У ПАРУ СА КОМЕТОМ Не пропустите небески спектакл

16.10.2024. 13:17 14:01
РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ НА МЕСЕЦУ Захваљујући ОВОМЕ људи ће моћи тамо да живе

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ НА МЕСЕЦУ Захваљујући ОВОМЕ људи ће моћи тамо да живе

17.07.2024. 18:16 18:22
ЕВО КАКО СЕ ХРАНЕ У "ПЛАВИМ ЗОНАМА ДУГОВЕЧНОСТИ": 11 ствари које продужавају живот, а ову једну МАЛО КО РАДИ
Ilustracija

ЕВО КАКО СЕ ХРАНЕ У "ПЛАВИМ ЗОНАМА ДУГОВЕЧНОСТИ": 11 ствари које продужавају живот, а ову једну МАЛО КО РАДИ

На свету постоји пет Плавих зона где је доживети стоту редовна појава, а то су: острво Сардинија у Италији, острво Икарија у Грчкој, град Никоја у Костарици, град Лома Линда у Калифорнији и острво Окинава у Јапану.
21.10.2024. 10:18 10:37