clear sky
18°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЗОН Мењање родослова за евре

20.10.2024. 07:20 07:26
Пише:
Милорад Бојовић
Фото: приватна архива

Нека свако од бораца за стари Нови Сад, из новог стана, у новој згради, погледа у свој новчаник, и нека каже Новосађанима, колико су наплатили љубав према том непрежаљеном Новом Саду.

Дилема да ли се Нови Сад развија и напредује или назадује не постоји. Она је лажна. Иза ње стоји лицемерни паланачки дух, који ради једно, мисли друго, говори треће. Имам неколико питања за један број Новосађана, посвећених неговању духа паланке, који и даље воде рат против градње Новог Сада. Јесу ли им инвеститори оружјем отели куће и на силу ту зидали зграде? Јесу ли им киднаповали дворишта, мир и успомене? Или су их уновчавали за неколико станова и локала и брдо кеша? На црно, и без пореза. Јесу ли за евре мењали свој родослов? Јесу! Нису се зграде изградиле саме од себе. Нема самониклих грађевина. Могу да се доносе урбанистички планови, да инвеститори нуде куле и градове, ако нико не жели да им прода своју приватну имовину, од новоградње не би било ничег. 

Нека свако од бораца за стари Нови Сад, из новог стана, у новој згради, погледа у свој новчаник, и нека каже Новосађанима, колико су наплатили љубав према том свом непрежаљеном Новом Саду? Нека нам каже за колико десетина, или стотина хиљада евра га је прежалио? И нека нам јавно одговори, свако од њих, зашто се сада крије иза лажних профила, и оставља коментаре о тобожњем инвеститорском терору?

Таква дволичност не вреди ништа. Ни зрно прашине. Ако било ко од вас, што би рекао Сократ буде негирао да му је стало до новца, луксуза и богатства, нека злим инвеститорима врати све паре, ако их није прокоцкао, или потрошио на скупа кола, фирмирану одећу, љубавнике и љубавнице, и нека тражи да се његова кућа и двориште врате у првобитно стање. Ако није вољан да се одрекне богаства стеченог на наслеђу предака, поштено би било да одустане од кринке елегијског туговања за детињством које није подносио, јер није имао ништа од оног за чим му је срце жудело. 

У граду панка и рокенрола, последњих 30 година сви су народњаци. У граду најстаријих од свих древних староседелаца, сви су постали завичајци. Говоре против дођошког завичаја, а лицемерно тугују за својим завичајем који су продали за кеш инвеститорима. Тако се понашају лажни либерали. Тако поступа паланка. То је прирођено њеном духу. Либерали немају свој завичај. Њима је то цела планета? Немају омиљене грађане? Дођоше и домороце. Њима су сви једнаки.

У најкраћем, Нови Сад је савремен град. Има биоскопе, позоришта, спортске дворане. Концерте. Кафане. Златаре. Банке. Универзитет. Али и некад недостижно чудо модерног Запада - шопинг молове. Сад суботом у Променади има више људи него на свим митинзима и протестима опозиције

Исто тако, нека нам наследници комунистичке елите, одговоре је ли Нови Сад био прелеп град зато што је постојала недодирљива политичка аристократија, која се наследно смењивала на трону? И да ли је проблем данашњег Новог Сада што он пружа шансу свакоме ко жели да ради?

У најкраћем, Нови Сад је савремен град. Има биоскопе, позоришта, спортске дворане. Концерте. Кафане. Златаре. Банке. Универзитет. Али и некад недостижно чудо модерног Запада - шопинг молове. Сад суботом у Променади има више људи него на свим митинзима и протестима опозиције. 

И зато сам апсолутно сигуран да Милош Вучевић има важнија посла од читања бесмислица попут оне да је у његово време Нови Сад упропаштен. Али да сам на његовом месту платио бих пи-ар агенцију, која би била задужена само за то да проналази људе попут др Врсајкова да ме нападају. Да ме оспоравају истоветним аргументима, које он користи у оспоравању Вучевићевих резултата. Питам се којим инструментом, којом методологијом новосадска опозиција за своје нападе бира само оне податке које власт лако и убитачно може да демантује и поентира на њима? Како је др Врсајков у свом оспоравању Вучевићевих 10 година на челу Новог Сада успео да му замери баш оне ствари које су апсолутно на Вучевићевој страни? 

Кад каже да је градска каса празна једноставним гуглањем дође се до податка да је буџет града повећан са 42,78 на 47,95 милијарди. Не треба паметни телефон да се срачуна да је у питању повећање од 5,17 милијарди динара. Како то Врсајков није знао, а одборник је у Скупштини града? Зато што је на седници на којој се усвајао ребаланс буџета био заузет дувањем у пиштаљку. 

Кад се мало детаљније прокрстари интернетом дође се до податка да је основни буџет града 2012. године, на крају мандата тадашње странке др Врсајкова, износио 17,5 милијарди динара. Ето колико је Вучевић лоше водио град - буџет је увећао “само” три пута. Исто тако, СНС је добио прилику да понови како Вучевић није затворио ниједну, али је отворио 14 фабрика. Нико није добио отказ, али је запослено 45.000 људи. 

Каже доктор, у Новом Саду се ништа не ради. СНС поентира: граде се три моста, две нове школе и четири вртића. Већ је изграђено девет нових вртића и Музичко-балетска школа. Нисмо продали “Водовод и канализацију” као што су планирали Врсајков и његови партнери, али смо уложили 14 милијарди у изграду 303 километра канализације и више од 135 километара нове водоводне мреже. Градимо нову топлану, и градићемо још једну.

Осим што је обелоданио размере своје политичке неозбиљности Врсајков је помогао СНС-у да по њих повољни подаци дођу у скоро све медије. Нема никакве завере. Не помаже др Врсајков напредњацима свесно и са намером. Он то чини из незнања. 

И није сам. Кад Зоран Дракулић каже да се у Србији лоше живи, и да би плате биле веће да је држава подржавала домаће компаније, чини двоструку, непоправљиву грешку. Сви знају да мисли на себе, и на своје другаре из тајкунског клуба, насталог у време власти ДОС-а када је распродата и уништена целокупна привреда. И да је њихов успех пропао с пропашћу политике која их је створила. Шта год Дракулић и медији који га промовишу мислили о томе, затварање свих фабрика и пресипање новца у џепове неколицине повлашћених уништило је Србију. Отварање нових фабрика и радних места је несумњиво боља опција и за грађане и за државу. 

Милорад Бојовић

Аутор је стручњак за односе с јавношћу

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
РЕЗОН Кључеви неповерења
Bojovic

РЕЗОН Кључеви неповерења

13.10.2024. 10:38 10:47
РЕЗОН: Лове, а уловљени
1

РЕЗОН: Лове, а уловљени

06.10.2024. 09:14 09:22
РЕЗОН: Мала школа политике за новосадску опозицију

РЕЗОН: Мала школа политике за новосадску опозицију

29.09.2024. 16:39 16:51