scattered clouds
18°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНЦЕРТ „ХРАНА ЗА УШИ” ПОНОВО ОДРЖАН НА ЛИМАНСКОЈ ПИЈАЦИ Класику свако може срцем разумети

19.10.2024. 13:36 13:46
Пише:
храна за уши
Фото: Дневник

Због великог интересовања, УГ „Дунавска соната”, у сарадњи са ЈКП „Тржница”, и ове јесени, а четврту годину заредом, на новосадске пијаце доноси ремек-дела чувених композитора у оквиру јединственог пројекта „Храна за уши”.

У Моцарту, Баху, али и познатим народним песмама у класичном аранжману, уживали су јуче посетиоци Лиманске пијаце слушајући трио „Тути”, који чине пијаниста Јожеф Ритер и виолинисткиње Андријана Рајић и Сања Видаковић, док  је их потом завео латиноамерички дух дуа „Фуего” – виолинисткиње Кристине Лакић и контрабасисте Саше Каића. Са истим програмом, они данас наступају на Сателитској пијаци од 10 до 12 сати.

храна за уши
Фото: Дневник

Председница УГ „Дунавска соната” Милица Трифунов подсетила је да 2025. прослављају десет година постојања, те да су досад организовали више од 150 концерата на необичним местима: на плажи Штранд, пијацама, у новосадским квартовима, војвођанским селима, а фактор изненађења помаже им да људе сретну док још нису стигли да подигну зидове, те су отворени да прихвате класику као саундтрек свог живота. 

храна за уши
Фото: Дневник

– Атмосфера буде врло необична, аутентична, и то је оно због чега истрајавамо у овом пројекту – додаје Милица Трифунов. – Буде и мало резервисаности, посебно од стране продаваца, али како се концерт одвија, они постају наша највећа подршка, тако да су сусрети испуњени истинским одушевљењем, што је и највећа награда музичарима који су спремни да се изложе на овакав начин. Наш првенствени циљ је борба са предрасудом да је класика резервисана за посебне ситуације и за посебну врсту људи. Истина је да класику свако може срцем разумети и требало би је вратити у свакодневицу. Србија је једна је од ретких земаља у свету која има основно и средње музичко образовање доступно свој талентованој деци. Годишње ишколујемо малтене симфонијски оркестар и имамо много изузетних извођача, којима је важно пружити прилику да освоје нову публику. Открили смо да војвођанска села имају изузетне сале за концерте, да су домови културе сјајно реновирани, да имају добру технику и да им је само потребан програм јер публике има. 

храна за уши
Фото: Дневник

Тешко је бити врхунски уметник

Пројекте УГ „Дунавска соната” подржала је Управа за културу Града Новог Сада, истиче Милица Трифунов. 

– Успели смо да се изборимо за то да класични музичари за своје наступе имају хонораре одговарајуће висине – каже. – Желимо да подржимо езистенцију уметника, која је до пре неколико година била упитна. Било је много ситуација да се на академијама плаћа изнајмљивање столица, озвучења и осталог, а да они који носе програм остану ускраћени. Веома је тешко бити врхунски уметник, ако мораш да радиш од девет до 17. 

храна за уши
Фото: Дневник

Продавац са Лиманске пијаце Цвијо Лончар из Каћа посведочио је да сваки пут, као магнет, „Храна за уши” привуче мноштво људи.

– Сакупи их се по 50-60, гледају, снимају телефонима, аплаудирају, часте, што је заиста лепо, али треба времена да заживи у правој мери, за шта је потребно де еволуирамо. Ни ја се посебно не разумем у класику, али сам стицајем околности почео да је слушам због куме, Рускиње из Санкт Петербурга, која је доктор клавира, па последње две године идем на њене концерте где год наступа – био је искрен Лончар. 

С. Милачић

Фото: Ф. Бакић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
КОНЦЕРТИ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ НА НОВОСАДСКИМ ПИЈАЦАМА И ове јесени "Храна за уши" на тржницама
1

КОНЦЕРТИ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ НА НОВОСАДСКИМ ПИЈАЦАМА И ове јесени "Храна за уши" на тржницама

14.10.2024. 13:17 13:27
"ХРАНА ЗА УШИ" НА РИБЉОЈ ПИЈАЦИ Музика окупила децу из вртића и купце

"ХРАНА ЗА УШИ" НА РИБЉОЈ ПИЈАЦИ Музика окупила децу из вртића и купце

25.10.2023. 16:12 16:23