broken clouds
14°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕВОЗ ДЕЦЕ ЈЕ ОГРОМНА ОДГОВОРНОСТ Сеничић: Аутобуси и возачи за ђачке екскурзије морају да прођу додатне прегледе ЕВО ШТА СЕ СВЕ ПРЕДУЗИМА ЗАРАД БЕЗБЕДНОСТИ МАЛИШАНА

18.10.2024. 18:39 18:50
Пише:
аутобус
Фото: Pixabay.com

Директор Јуте Александар Сеничић рекао је данас да је, када је у питању организација ђачких екскурзија, закон јасан, а то је да возачи не смеју имати алкохол у крви, као и да сви аутобуси морају да прођу додатне техничке прегледе пре поласка на пут.

Он је за Тан‌југ рекао да је одговорност велика када се организује овај тип путовања.

Сеничић је  рекао да је процедура јасна, када је у питању старост возила и уношење алкохола.

"Закон о безбедности саобраћаја, каже да аутобуси за ту врсту путовања, када је реч о деци, морају да имају и ванредне техничке прегледе. Неколико дана, пре него што се крене на пут ради се ванредни технички преглед", рекао је Сеничић.

Сеничић је истакао да исти правилник предвиђа да се сви аутобуси контролишу на самом поласку, полиција проверава техничку исправност возила и проверава се алко тестом возач.

Директор Јуте је нагласио да је законска одговорност, и превозничке агенције и возача према родитељима и деци да се на адекватан и безбедан начин реализује екскурзија.

Сеничић додаје да уколико се не реализује ексурзија, или су изгубили део услуге, у том случају родитељи имају право да захтевају повраћај новца.

аутобус
Фото: Pixabay.com

"То је врло једноставна процедура, одмах по завршетку путовања, се подноси захтев туристичкој агенцији за рефундацију неостварених или делимично остварених програма путовања. Агенција је дужна да у року од осам дана одговори на то. Може да одговори  позитивно и негативно. Уколико је негативно, онда имамо другу старну, то је туристичка инспекција којој се такође подноси захтев, али у том истом моменту можемо контактирати и просветну инспекцију која је надлежна за комплетну процедуру", објашњава он.

Он је рекао да су возачи у обавези да након девет сати вожње имају одмор.

"Имају електронски тахограф у аутобусу и када укључе аутобус, он крене да ради, мери време. Полиција такође проверава ту исправност, да ли је возач елементарно испунио те услове", рекао је Сеничић.

Додао је да се управо из тог разлога ангажују два возача или се чак смењују више њих током путовања.

"Имамо ситуације на великим турама да, рецимо, одређене компаније имају закупљене собе у хотелима да возачи одморе. Онда део возача остаје у том хотелу, нови возачи улазе у аутобус и они возе у повратку и опет се смењују", додао је он.

Истакао је да школе траже одређен програм за екскурзије, онда уследи јавна набавка на којој се јављају агенције које достављају понуду са програмо и ценама.

Сеничић је навео да све мање туристичких агенција жели да ради екскурзије. 

"Велика је одговорност, због притиска родитеља, управо због ове стандардне приче да су агенције прескупе, да диктирају цене, да је ту нешто намештено. То су ствари које оптерећују агенције", рекао је он. 

Доносиоци одлука за одабир агенције и програма су директор школе и Савет родитеља, и да уколико не желе не морају да прихвате понуду, рекао је он и додао су трошкови приликом организовања екскурзија велики.

аутобус
Фото: Pixabay.com

"Велике порезе и доприносе имамо да плаћамо. Имамо обавезу да водимо лекара. Морамо да му платимо дневницу, па опет порезе и доприносе за њега. Велики број гратиса, имамо врло занимљиве захтеве школа, да осим разредних старешина које иду са својим разредима, иде и одређени број професора који такође добијају дневница. Затим, Савет родитеља захтева да деца буду смештене у три, четири звездице, у једнокреветним, двокреветним собама", објашнајва он.

Сеничић је рекао да систем екскурзија мора да се мења и да се врати првобитна фунцкија- то је социјализација и међусобно упознајавње деце.

Петар Панић из Форума београдских гимназија сложио се да је закон јасан по питању алкохола и исправности возила.

Истакао је да правилници о безбедности и техничкој исправности, су минимум који треба да се испуни.

Он је истакао да су понекад преамбициозни програми путовања и да се на томе мора радити како би били лакше изводљиви.

"Нажалост екскурзије су изгубиле добар део образованог програма и васпитну улогу. Лоше су конципиране, и на томе се мора радити", рекао је он.

Извор:
Танјуг
Аутор:
Пошаљите коментар