clear sky
21°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РОЂЕН СА РЕТКОМ АНОМАЛИЈОМ ОТКРИВЕНОМ ТЕК НАКОН СМРТИ Имао ТРИ ПОЛНА ОРГАНА, а није знао- Све открили истраживачи

18.10.2024. 11:01 11:42
Пише:
Операција
Фото: pixabay.com/ilustracija

Након смрти мушкарца (78) у Енглеској откривено је да он рођен са три пениса. Овај изузетно редак феномен, у медицини познат као трифалија, забележен је други пут у историји.

Јединственост овог случаја огледа се и у томе да је трифалија откривена код 78-годишњег мушкарца из Бирмингема тек након његове смрти.

Наиме, он је завештао своје тело у научне сврхе Медицинском факултету Универзитета у Бирмингему, те су након његове смрти истраживачи дошли до открића да је човек имао три пениса.

Истраживачи су овај врло редак случај објавили у медицинском часопису "Јоурнал оф Медицал Цасе Репортс".

Човек вероватно није знао да има три полна органа

Према извештају који су објавили, само један од три полна органа је био функционалан код седамдесетосмогодишњег Британца.

Остала два пениса су била причвршћена за кожу скроталне кесе, у којој се налазе тестиси. Како наводе истраживачи, код овог мушкарца гениталије су споља изгледале уобичајено, будући да су друга два пениса била "сакривена унутар скроталне кесе".

То је, претпостављају истраживачи, разлог зашто је трифалија откривена тек након смрти мушкарца.

Они сматрају да је мушкарац вероватно током целог живота био несвестан своје "необичне анатомске аномалије". То је посебно збунило лекаре који се питају како је изгледала његова свакодневица.

Здравствени проблеми као последица

Лекари су такође известили да је један од додатних пениса делио уретру (мокраћни канал кроз који се урин из бешике избацује), са примарним полним органом код мушкарца. Такође, додатни пенис није имао ни ткиво које окружује уретру, због чега лекари сматрају да је мушкарац вероватно имао функционалне проблеме.

- То би могло да укључује инфекције уринарног тракта, еректилну дисфункцију или проблеме са плодношћу - навели су лекари у свом извештају и додали:

- Диспареунија - трајни или понављајући генитални бол који се јавља непосредно пре, током или после сексуалног односа - такође је могао бити проблем, с обзиром на потенцијалну ерекцију секундарних и терцијалних пениса.

Изузетно ретка аномалија

Лекари на Медицинском факултету Универзитета у Бирмингему истакли су да се један од пет до шест милиона дечака роди са више од једног пениса, што представља ретку урођену аномалију која се описује као полифалија.

Лекари су навели да је широм света забележено тек нешто више од 100 случајева дифалије - стања која означава присуство два различита мушка полна органа.

Али, мушкарац из Бирмингема је тек други који има трифалију - рођен је са три пениса.

Први случај потврђен је 2020. године код, тада тромесечног, дечака из Духока у Ираку, који је ушао у медицинску литературу као прво дете рођено са три пениса.

Уролози су тада открили да ниједан од додатних пениса није имао уретру, и одлучили су да је операција најбоља опција, те су додатна два пениса хируршки одстрањена код дечака.

Узроци ове појаве су и даље мистерија

Иначе, први пријављени случај дифалије датира још из 1600-их година. Узроци су и даље мистерија - не постоје познати фактори ризика и сматра се да то стање настаје случајно током ембрионалног развоја.

Стање је повезано са другим урођеним поремећајима, укључујући рођење са два скротума или ануса. Такође, постоји већи ризик од спина бифиде (расцеп кичменог стуба) - урођене аномалије централног нервног система, у којој кичмена мождина није потпуно затворена или се на њој налази отвор.

У већини случајева, пениси су исте величине и налазе се један поред другог. Према извештајима лекара, мушкарац са два пениса може да мокри или да ејакулира из једног или из оба полна органа.

У скоро свим пријављеним случајевима дифалије, додатни полни орган је уклоњен хируршки, преноси Дејли Мејл.

Постојао је још један случај трифалије из 2015. године у Индији, који је тада постао виралан, али није потврђен јер о њему никада није објављена студија у неком медицинском часопису.

informer.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар