light rain
14°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СТАНОВИ ЗА БЕЗБЕДЊАКЕ, КУПЉЕНИ ЗА 500 ЕВРА ПО КВАДРАТУ

ЗАКОН ЈЕ ЈАСАН, НЕМА ИЗДАВАЊА ОВИХ СТАНОВА! У Новом Саду подстанари сада у проблему, морају да траже кров над главом због ЗЛОУПОТРЕБА појединаца

17.10.2024. 15:24 15:32
Пише:
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

– Због отказног рока, јер је почела забрана издавања станова у насељу у Новом Саду, опет смо у потрази за станом.

Потребан дом за млад, запослен пар, једоипособан, са одвојеном спаваћом собом, намештен, са шпоретом, фрижидером, веш машином…. до 350 евра – ово је само један од огласа који се може прочитати на мрежама које окупљају Новосађане. Подстанари ни криви ни дужни сада “испаштају” због нечије бахатости, због чега је морала чак и држава да реагује још почетком августа.

Овакви примери нису ретки.

Откако је 1. августа ступио на снагу Закон о изменама и допунама закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, уведена је строжа контрола коришћења ових некретнина. То се посебно односи на насеље Југовићево у Новом Саду, где је изграђен велики број станова, које су безбедњаци куповали по изразито ниским ценама.

Идеја је била да те станове купе они који немају стамбено питање, али онда се почело дешавати нешто што можемо назвати срамним чином.

Фото: Dnevnik.rs

Баш ти станови су осванули у огласима, “бачени” су на кирију, па је држава морала да реагује.

Наиме, како је објављено у Службеном гласнику, по новим одредбама од августа безбедњаци који остваре право да купе стан у складу са овим законом, и они који су их већ купили под повољним условима, за око 500 евра по квадрату, неће моћи да ту некретнину отуђе, издају је у закуп, користе за обављање пословне делатности или стан дају на коришћење особама које нису чланови његове породице.

Ова забрана биће уписивана као забележба у извод из базе података катастра непокретности.

Забрана траје 10 година од дана уписа.

Станови неће смети да се продају десет година од момента куповине.

Власник стана који се оглуши о ове одредбе држави ће морати да плати разлику у цени за сваки квадрат, односно да откупи стан по тржишној цени у року од 90 дана када га инвеститор или Републичка дирекција за имовину Србије обавести и наложи уплату, а ако то не учини уговор о куповини по повољнијим условима ће бити раскинут.

Уколико се разлика у вредности исплати, поменута забрана престаје да важи.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

У новом закону пише и да тржишну вредност стана одређује правно лице регистровано за послове судског вештачења или овлашћени лиценцирани проценитељ за територију Србије и њих је потребно да ангажује инвеститор или Дирекција.

Наведено је и да у случају да припаднику снага безбедности који је остварио право на куповину стана под повољнијим условима, након закључења предуговора о куповини стана, престане радни однос, а у року од 30 дана не заснује поново радни однос у неком од органа снага безбедности, предуговор се раскида, осим у случају престанка радног односа остваривањем права на пензију.

Ако наступи смрт власника, односно лица на које гласи уговор о куповини стана, законски наследник има право наслеђивања.

Станове по повлашћеној цени за око 500 евра по квадрату, методом „брзи прсти“ могли су да купе запослени или пензионери Министарства одбране, Војске Србије, МУП, БИА и Министарства правде – Управе за извршење кривичних санкција.

Dnevnik.rs/Telegraf.rs

Извор:
Dnevnik.rs, Telegraf.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОТРАЖЊА ЗА СТАНОВИМА У ПРЕДИЗГРАДЊИ РАСТЕ! Ево колико кошта и где је НАЈЈЕФТИНИЈИ квадрат у Новом Саду

СТАЊЕ НЕКРЕТНИНА У НОВОМ САДУ

станоградња

ПОТРАЖЊА ЗА СТАНОВИМА У ПРЕДИЗГРАДЊИ РАСТЕ! Ево колико кошта и где је НАЈЈЕФТИНИЈИ квадрат у Новом Саду

12.10.2024. 13:37 15:00
Да ли је одзвонило СТАНОВИМА НА ДАН? Власти у Атини ПОВЕЋАВАЈУ ПОРЕЗ на краткорочне закупнине! ЗАБРАНА издавања НОВИХ ДОЗВОЛА у центру града

Грцима Грчка постаје прескупа

Да ли је одзвонило СТАНОВИМА НА ДАН? Власти у Атини ПОВЕЋАВАЈУ ПОРЕЗ на краткорочне закупнине! ЗАБРАНА издавања НОВИХ ДОЗВОЛА у центру града

16.09.2024. 21:12 21:24
КО ИМА ПРАВА НА ПОВЛАШЋЕНЕ КВАДРАТЕ Ево шта каже закон о становима за безбедњаке

КО ИМА ПРАВА НА ПОВЛАШЋЕНЕ КВАДРАТЕ Ево шта каже закон о становима за безбедњаке

03.08.2024. 13:06 13:12