light rain
17°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Премијер Вучевић на Бизнис форуму Србија- Јапан послао јасне поруке: Када долазе немачке и јапанске компаније онда је то најбољи филтер да сте добро државу припремили

17.10.2024. 11:53 12:13
Пише:
Милош Вучевић
Фото: Printscreen Instagram milosvucevic

Премијер Србије Милош Вучевић присуствовао је Бизнис форуму Србија- Јапан и нагласио да је ово највећа посета јапанских привредника нашој држави и самим тим, веома значајна.

Премијер се у најкраћим цртама осврнуо на су кључне поруке Владе Републике Србије, које се односе на наш потенцијал и интересовање за јапанске инвеститоре. 

-Србија је на почетку овог миленијума кренула да се отвара, отвара своју привреду, променила је структуру, некада више некада мање успешно. Било је много изазова и проблема изазваних и оним стварима на које нисмо могли да утичемо, да би од 2012. године много прецизније дефинисала своје економске фискалне и монетарне циљеве, спроводила реформе и постигла конкретне и позитивне резултате. Увек желите боље и више, да то буде и квалитетније, увек грађани очекују да ти резултати буду бољи и сваки остварени резултат буди жељу за још бољим циљевима- рекао је Вучевић и додао да га посебно радује чињеница да је Србија апсолутни лидер на Западном Балкану у привлачењу инвестиција.

-Имамо готово две трећине више страних инвестиција. Више година узастопно виде Србију као најбољу адресу и међу њима је све већи број и надам се да ће након ваше посете то добити на интензитету и квалитету компанија из Јапана.

Он је истакао да ти резултати нису случајни, већ су продукт стварања добре пословне климе и доброг људског потенцијала.

- Када сам био 10 година градоначелник града који ћете сутра посетити, учествовао сам у доласку Нидек компаније у тај град, и не само ваше компаније него и из других држава. Схватио сам да је први упит свих инвеститора питање људског потенцијала, односно колико има људи који задовољавају потребе инвеститора у питању струке, спреме, дисциплине, познавања савремених технологија и страних језика, а тек онда долази питање инфраструктуре, други услови који нису први упит. Оно што је задатак за државу Србију јесте да чува мир и политичку стабилност. То је предуслов свих будућих задатака. Наш задатак је и да у изазовним геополитичким временима чувамо Србију као мирно и сигурно место, да не доживимо оно што смо проживели претходних деценија. Зато је наша политика политика дијалога, прављења атмосфере добре сарадње у региону и подршке инвеститорима који се определе за Србију. Дајем вам чврсте гаранције да Србија има амбијент предвидивости, јасне монетарне и фискалне политике. 

Премијер је јапанској делегацији нагласио да је Србија прва земља у овом делу Европе која је кренула систем дуалног образовања те да ту види простор за рад са јапанским компанијама како би наши ђаци и студенти могли да имају праксу у компанијама које доносе најновије технологије. 

-Урадили смо озбиљну реформу правосудног система и настављамо с тиме, јер је то исто један од услова који инвеститори питају и наравно даља законодавна реформа. Наш чека неколико великих догађаја који су опет повезани у контексту билатералних односа Царевине Јапана и Републике Србије. Мислим да је веома значајна ова посета која је највећа посета јапанских привредника нашој држави. Када људи могу директно да се увере како ствари функционишу у једној и другој држави и наравно за нас веома битно, у контексту Експа 2027 у Београду, да видимо како ће Јапан припремити Експо у Осаки следеће године. Верујем да ће не мали број људи из Србије, из света привреде, не само политике, бити тамо и моћи да се увере како сте ви то припремили и да вас позовемо да будете део Експа у Београду и да заједнички наступамо на оба догађаја. Посебно нам је битно да поново отворите Канцеларију јапанске органозацијеза спољну трговину, јер видите да је Нидек дошао и друге јапанске компаније. Српским привредницима желим да поручим, када долазе немачке и јапанске компаније онда вам је то најбољи филтер да сте добро државу припремили. Не потцењујући ниједну другу државу, када вам дођу јапанске и немачке компаније, онда је то нешто што је прошло кроз много контрола, разговора. Управо имамо највише немачких компанија у овом делу Европе и све више смо атрактивни јапанским компанијама. Још једна порука, поштовани пријатељи из Јапана, искористите геоплотичку позицију Србије, која вам отвара тржиште без царина за популацију од готово три милијарде људи. Имамо посебне односе као земља кандидат за ЕУ, са земљама азијских, афричких, латиноамеричких држава, имамо посебне односе и са Кином, УАЕ, Египтом, то је нешто што је велика предност и наследство Србије. Та тржишта нису за потцењивање.

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар