light rain
16°C
17.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК НАЈАВИО ЛЕТ БЕОГРАД- ТОКИО У НАРЕДНИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ: "Надам се да ћете имати значајно присуство на Експу 2027."

17.10.2024. 10:23 10:54
Пише:
Александар Вучић
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће компанија Ер Србија у наредних шест месеци успоставити директан лет на линији Београд-Токио и истакао да је повезивање са Јапаном од највећег значаја за Србију.

''Ми ћемо дати све од себе да успоставимо ову линију у наредних шест месеци'', рекао је Вучић на Пословном форуму Србија - Јапан: сусрет са Јапанском организацијом за спољну трговину ЏЕТРО (Јетро) и позвао представнике јапанских компанија да чешће посећују Србију.

Додао је да је са министром Синишом Малим разговарао о увођењу три нова директна лета из Београда, а да је један од њих директан лет до Токија, Вучић је рекао да Србија у последњих 12 година, по први пут у историји, има стабилан курс динара, као и да по подстицајима и субвенцијама јапанских компанија може да се упореди са најбољим земљама не само у Европи, већ и у ширем региону. 

''Наравно, постоје и питања којима морамо боље да се посветимо и надам се да ћемо моћи то и да урадимо, као што је владавина права и систем судства и правосуђа, рекао је Вучић.

Додао је да није истовремено лака геополитичка ситуација, али да може да се преокрене у предност са инвестиционог гледишта када је реч о онима који би можда улагали у нашу земљу и нагласио да ће Србија одржавати мир и стабилност у региону и одржавати добре везе са свима.

''То не значи да ми подржавамо сваког, знамо шта осуђујемо, шта подржавамо, а са друге стране не прекидамо везе са свима'', рекао је Вучић.

Истакао је да је амбасадор Јапана у Србији Акира Имамура константно доследан у покушајима да Јапан приближи Србији додајући да трговинска размена две земље мања од 350 милиона евра, али да ће бити прилика да се увећа у будућности.

Вучић је казао да је много научио када је био у посети Јапану пре 13 година и да је вероватно један од ретких политичара у свету који зна више о јапанској историји и географији од политичара из суседних земаља Јапана.

''Много сам научио о вашем моралу, историји, вашем вредном, посвећеном раду и напретку ваше земље. Посетио сам неколико компанија, укључујући Тојоту, близу Нагоје, али и у другим местима. Ишао сам у Хирошиму и видео да је Мазда најпопуларни аутомобил у том делу Јапана, зато што су  сви за своје локалне произвођаче'', рекао је Вучић.

Присетио се и посете компанији Тојота када се, каже, уверио у то колико су посвећени јапански радници.

''Нису ме ни погледали, нису желели ни да ме виде, јер су толико били посвећени свом послу. И чекао сам 20 минута, само да им уграбим поглед, а то се није десило. Користио сам и вашу дивну железничку мрежу и онда сам себи рекао: 'Ови људи су непобедиви, не можете ништа урадити против ове земље. Они имају нешто што ми никада нећемо имати'', рекао је Вучић.

Додао је и да су Срби век били фрустрирани чињеницом што Србија нема излаз на море, али да је срећан због тога јер, како каже, наши људи не чекају природу да им да и донесе плодове. 

''Они су почели да схватају да морају да раде напорно, да се понашају одговорно да би земља напредовала. А ми напредујемо нешто боље и нешто брже од осталих. А уз веће јапанско присуство небо је граница. Можемо да постигнемо и остваримо све своје циљеве, можемо да достигнемо да постигнемо и остваримо све наше снове'', рекао је Вучић.    

Навео је да ће пројекат РХЕ "Бистрица" да донесе више искуства јапанским компанијама у Србији и додао да је срећан што је Србија добила кредит, оцењујући то као сигнал од јапанске владе и од саме Џајке.

"Шта год да вам је потребно у овој земљи, ми ћемо дати све од себе да се докажемо као поуздан партнер и ми нећемо да се понашамо неодговорно, имамо велике снове", навео је председник Србије.

Он је рекао и да би волео да посети Експо у Осаки идуће године, наводећи да неће да подноси "захтеве и молбе" за састанке на високом нивоу, већ да делегација Србије жели да посети ту манифестацију и да научи из њиховог искуства.

"Ми смо већ послали делегацију, као што знате, доста су научили, донели су та искуства назад са собом у Србију и мислимо да доста можемо да научимо из свега што сте ви већ постигли", рекао је Вучић и подсетио да је Србија подржала кандидатуру Осаке.

"Надам се да ћете имати значајно присуство и овде на Експу 2027. у Србији. Сви смо помало нервозни зато што морамо да завршимо доста тога пре краја 2026. године, а знате како то може да буде тешко зато што морамо да буквално променимо изглед земље, да донесемо доста инфраструктурних објеката овде у земљу. Надам се и претпостављам да ћемо успешно то да урадимо уз велико присуство и подршку јапанских компанија", истакао је Вучић.

Након обраћања председника Вучића уследило је представљање јапанских компанија.

Председник Привредне коморе Марко Чадеж је претходно, на отварању скупа, рекао да на форуму учествује и 125 српских фирми.

tanjug/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПОЧИЊЕ ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРБИЈА - ЈАПАН Учествује председник Вучић

ПОЧИЊЕ ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРБИЈА - ЈАПАН Учествује председник Вучић

17.10.2024. 08:53 09:25
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА Очекује се још већи енергетски раст
Александар Вучић

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМЕ ЗА ИЗГРАДЊУ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА Очекује се још већи енергетски раст

16.10.2024. 12:51 13:44
Ђурђев: Вучевић једини у стању да прати Вучићев темпо!

Ђурђев: Вучевић једини у стању да прати Вучићев темпо!

15.10.2024. 16:25 16:28
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ЛИ СИЈАОСИН: Економска сарадња Србије и Кине се динамично развија; Поносни на челично пријатељство
1

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ЛИ СИЈАОСИН: Економска сарадња Србије и Кине се динамично развија; Поносни на челично пријатељство

Председник Александар Вучић имао је успешан састанак са Ли Сијаосин, Централног комитета КПК и директорком Канцеларије Државне комисије за реформу јавног сектора Ли Сијаосин.
14.10.2024. 12:17 13:03