clear sky
17°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БИЗАРНИ ТРЕНД СА ТИКТОКА СТИГАО У СРБИЈУ Девојчице једу по 10 јаја дневно, огласила се мајка једне од њих- Ево о чему се ради

16.10.2024. 12:35 13:08
Пише:
Јаја
Фото: pixabay/ilustracija

Девојчице у Србији по узору на лажне стручњаке са Тик тока једу барена јаја у неограниченим количинама како би увећале задњицу, а не знају колико је то опасно по здравље, упозоравају стручњаци!

Постављајући разне лажне фотографије и резултате, самопрозвани тренери и нутриционисти обећавају девојчицама витку фигуру само уз овакву исхрану, и то без вежбања и консултовања са струком.

Бизарна "мода"

На овај тренд указала нам је Тања Ј., мама девојчице старе 14 година, која је била очајна због исхране своје ћерке.

- Изазови са интернета узимају маха и ја као мајка не знам како више да сачувам своје дете! Иако сам је упозоравала на опасности које вребају иза Тик тока и свих тих изазова који их повређују и од којих могу да страдају... Али оваквим глупостима и небулозама нисам се надала. Веровали или не, на интернет мрежама, пре свега на Тик току, појавили су се лажни стручњаци који убеђују децу да ће помоћу јаја доћи до савршене фигуре. Приметила сам да моја ћерка једе велику количину куваних јаја и да јој је то једина храна, иако знам да није љубитељ. Када сам приметила да је то постало свакодневно и да то није ни здраво, питала сам је шта се крије иза такве исхране, а онда ме је њен одговор шокирао - открива Тања и наставља:

- Прво је покушала да ме слаже, а онда ми је признала да је то тренд на Тик току и да једе скоро 15 јаја дневно како би јој се подигла задњица и била бољег облика него да иде у теретану. Остала сам нема и бесна, и уплашена. То није нормално, није здраво, јер и за јаја лекари саветују да се једу умерено. Заиста апелујем на родитеље да поведу рачуна и да се више баве децом, јер овакве ствари могу и да нам промакну!

Домаћи стручњаци апелују на родитеље да се позабаве децом и да добро обрате пажњу шта им деца раде и чиме се баве, јер сви ови трендови који долазе са интернета, опасни су по живот!

Страда жучна кеса

Нутрициониста Јована Живић наглашава за Информер да је потпуно погрешан овакав начин исхране и да деца, нарочито девојчице које су у развоју, што пре треба да се дозову памети!

- Јести само барена јаја, и то више од 10 дневно, нездраво је, штетно и опасно. Поготово за женску грађу, и то деце која су у развоју и расту. По препоруци стручњака, просечан унос барених јаја јесте од два до три комада. Никако више, јер ви ако уносите само ове намирнице, организам трпи, с обзиром на то да нема ни млека, ни меса, ни влакана ни угљених хидрата! Друго, без тренинга, шта год да једете, мишић не можете да обликујете нити да га увећате - објашњава Живић и додаје:

- Уз то, када уносите оволику количину јаја, страда жучна кеса, која може да се активира, да дође до стварања киселине, болова у стомаку, дијареје... Оволику количину јаја једу бодибилдери, професионални спортисти који имају више од 100 килограма. И то је довољно поређење колико је овај тренд опасан. Такође, да је све то лаж, јасно говори и то да све те девојке, звезде са Тик тока које вребају младе, користе разне ефекте и хеланке са подизање задњице!

Репац: Незрели да схвате опасност

Психолог Снежана Репац каже за Информер да је ово типичан пример лабилних и лаковерних тинејџера којима је најважније да у тим годинама лепо изгледају.

-Никакви трендови не могу ме више изненадити и зачудити, јер је њима са 14 и 15 година важно да буду "ин", да буду прихваћени у друштву, прате трендове и буду најлепши и најзгоднији. Овога пута су девојчице спремне на све за леп изглед. Оне верују свим могућим тиктокерима, јер желе исту такву популарност, тај лажни сјај какав се приказује на мрежама. Оне су незреле и веома младе да схвате колико је конзумирање јаја опасно и нездраво у толиким количинама.

На питање за савет родитељима одговара:

- Не смеју одмах да их грде и буду бесни! Морају да их прате и опомињу за грешке, да разговором укажу на лоше понашање и да створе тај "френдли" однос, како би деца имала поверење у њих и причала им све ове будалаштине.

informer.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ВИДЕО) ОВО ЋЕ ВАМ СКИНУТИ СВЕ ФЛЕКЕ ОД УЉА Тренд са ТикТока постао виралан
Уље

(ВИДЕО) ОВО ЋЕ ВАМ СКИНУТИ СВЕ ФЛЕКЕ ОД УЉА Тренд са ТикТока постао виралан

14.10.2024. 11:43 11:50
МАСОВНИ ОТКАЗИ У ТИКТОКУ! Вештачка интелигенција уместо људи ОТКАЗИ погодили стотине радника

ТЕХНОЛОГИЈА ПРЕУЗИМА КОНТРОЛУ

ТикТок

МАСОВНИ ОТКАЗИ У ТИКТОКУ! Вештачка интелигенција уместо људи ОТКАЗИ погодили стотине радника

12.10.2024. 07:46 07:49
(ВИДЕО) Дерматолози упозоравају на опасан ТикТок тренд ОВО НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА СТАВЉАТЕ НА КОЖУ Ствара пликове и ожиљке
лице

(ВИДЕО) Дерматолози упозоравају на опасан ТикТок тренд ОВО НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА СТАВЉАТЕ НА КОЖУ Ствара пликове и ожиљке

09.10.2024. 20:53 21:02
ДРЖАЛА ЈЕ ЧИНИЈУ СА ВОДОМ И СОЛИ 24 САТА У ДНЕВНОЈ ТикТокерка остала запрепашћена шта је дочекало, моментално ћете желети ИСТО да урадите
So

ДРЖАЛА ЈЕ ЧИНИЈУ СА ВОДОМ И СОЛИ 24 САТА У ДНЕВНОЈ ТикТокерка остала запрепашћена шта је дочекало, моментално ћете желети ИСТО да урадите

Веома је битно да редовно одржавате хигијену дома, чистите и проветравате. Проветрен простор је прва и најбитнија ствар уколико желите да ваш дом пријатно мирише, али постоје разни трикови који ће помоћи да ваше парче мира и раја мирише божанствено.
18.09.2024. 12:46 13:09