few clouds
7°C
26.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0652
usd
108.1434
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦИ МИ КОЈА СИ КРВНА ГРУПА, РЕЋИ ЋУ ТИ ОД ЧЕГА БОЛУЈЕШ После ових истраживања ЛЕКАРИ ПОТВРЂУЈУ ТАЧНОСТ

16.10.2024. 06:38 07:40
Пише:
Крвна група
Фото: Pixabay, Дневник, И. Р.

Постоје бројна истраживања о повезаности крвних група и склоности према неким болестима, иако она није кључан фактор, већ делује у комбинацији с генетским и факторима животне средине.

 

Према налазима стручњака, ризици за оболевање од одређених болести посматрају се у корелацији с неким факторима које препознајемо као ризичне, као што су пушење, гојазност, лоше прехрамбене навике и слично, пише 24сата.

Тако су дански лекари истраживали како крвна група реагује са генетском предиспозицијом за дубоком венском тромбозом или крвним угрушцима у ногама, који могу доћи до плућа и постати опасни за живот. Анализом података око 60.000 људи открили су да људи с типом АБ, А или Б имају чак 40 посто већи ризик од дубоке венске тромбозе у односу на људе с крвном групом 0, док је анализа показала да АБ тип крви придоноси у стварању око 20 посто крвних угрушака. Генетске мутације носиле су 11 посто, прекомерна телесна тежина 16, а пушење шест посто ризика. 

Укратко, код неких болести крвна група може имати и већи утицај од других фактора, при чему је тај утицај наглашенији ако је реч о човеку која има и све остале ризике, односно, болест се никада не мора појавити ако они нису присутни.  У свету су досад анализиране везе између крвне групе и  многих врста инфекција, разних врста рака, ризика од срчаног и можданог удара и кардиоваскуларних болести, па све до неплодности и сазнања о томе да крвна група може бити одговорна за то како се носимо са стресом. 

Крвна група може утицати и на то како се носимо са стресом.

На пример, показало се да људи с крвном групом А природно ослобађају више нивое кортизола током стресних ситуација од других крвних група. С друге стране, људи с крвном групом 0 могу да произведу мање кортизола, али су у стресним ситуацијама склони претераној производњи адреналина. Зато је утицај стреса на ове људе снажнији, јер се у њиховом случају кортизол теже ‘чисти’ из организма. Припадници ове крвне групе ређе оболевају од кардиоваскуларних болести, али су склонији улкусима (чиру). Људи који имају крвну групу А имају повећани ризик за малигна обољења, посебно пробавног тракта. Код групе Б постоји нешто већа склоност према карциному бешике, а код крвне групе АБ највећи проблем су болести срца и деменција. 

Крвна група 0

Најмање отпорни на епидемију колере, најређе оболевају од туберкулозе, мање су склони малигним обољењима панкреаса, желуца, дојке, јајника и цервикса, постоји нешто већа склоност меланомима и бележи се најкраћа просечна стопа преживљавања после постављања дијагнозе рака коже, имају већи ризик за обољење од маларије, постоји нешто већа склоност аутоимуним болестима, имају најмање предиспозиције за леукемију, међу женама оболелим од рака дојке ређе су оне с крвном групом О, код којих је уочено да имају боље резултате лечења и ређу смртност, код ове крвне групе мањи је ризик од обољења срца у односу на друге групе.

 

Крвна група А

Особе с крвном групом А имају повећани ризик за малигна обољења, посебно гастроинтестиналног тракта, више људи с крвном групом А оболи од карцинома плућа, чешће развијају тромбоемболијске болести, откривена је изразита веза између људи с крвном групом А и тумора мозга и нервног система, имају релативно низак ризик од развоја карцинома коже, али и најнижу стопу преживљавања после дијагнозе, имају најснажне предиспозиције за леукемију, посебно жене, постоји ризик од рака панкреаса, карцином јетре чешће је повезан с крвном групом А, жене с крвном групом А чешће доживљавају лошији исход и склоне су бржем развоју и ширењу карцинома дојке, гинеколошки тумори, као што су карцином ендометријума, грлића материце и јајника, чешћи су и повезују се с лошијим прогнозама код жена с крвном групом А , карцином бешике чешћи је код људи крвних група А и АБ.

Крвна група Б

Постоји нешто већа склоност према карциному бешике, карцином костију се највише повезује с крвном групом Б, бележи се мањи ризик од тумора мозга и нервног система, постоји ризик од рака панкреаса, за карцином жучне кесе, који се примарно јавља код старијих, позната је статистичка повезаност с крвном групом Б, код жена с том крвном групом ређе се јавља карцином дојке, осим код оних с породичним ризиком, жене су најмање склоне злоћудном тумору јајника.

Крвна група АБ

Кад је у питању карцином дојке, жене с крвном групом АБ ближе су крвној групи А и имају незнатно појачану склоност и вероватноћу поновног оболевања, као и краће време преживљавања, релативно ниски проценат оболелих од рака желуца, уз дуже преживљавање, будући да крвна група АБ дели склоност оболевању од рака бешике с крвним групама А и Б, ризик за овај облик карцинома код оних с овом крвном групом је већи, постоје истраживања која указују на то да људи с АБ типом крви имају 4% већи ризик од дубоке венске тромбозе од оних с типом 0,  студија која је обухватила податке о готово 62.000 жена и око 28.000 мушкараца (у оба случаја здравствених радника) који су праћени од 20 па до 26 година, показала је да су оба пола с крвном групом АБ имала 26 посто већи ризик од можданог удара у поређењу с онима с крвном групом 0. Код жена је тип Б такође био повезан с повећаним ризиком од можданог удара (15 посто у поређењу са женама сличног доба с типом 0. Новије истраживање указало је на то да људи с АБ крвном скупином имају 82 посто већу вероватноћу да развију проблеме размишљања и памћења који могу довести до деменце од људи с другим крвним групама. Људи с крвном групом АБ имају 23 посто већи ризик од срчаних болести (док је тај ризик код типа Б има 11 посто, а типа А 5 посто већи у односу на тип 0) - истраживачи верују да би то могла бити последица склоности према крвним угрушцима, као и упалама, које се повезују с крвном групом АБ и Б.

Извор:
Дневник, И. Р.
Аутор:
Пошаљите коментар
ДА ЛИ НОВА КРВНА ГРУПА СПРЕЧАВА ОПАСНОСТИ ТОКОМ ТРАНСФУЗИЈЕ: Научници коначно решили безбедно упаривање даваоца и примаоца крви?

ДА ЛИ НОВА КРВНА ГРУПА СПРЕЧАВА ОПАСНОСТИ ТОКОМ ТРАНСФУЗИЈЕ: Научници коначно решили безбедно упаривање даваоца и примаоца крви?

19.09.2024. 09:38 09:53
ЈАПАНЦИ ТВРДЕ ДА КРВНА ГРУПА ОДРЕЂУЈЕ КАРАКТЕР Проверите која професија највише одговара вашој крви!

ЈАПАНЦИ ТВРДЕ ДА КРВНА ГРУПА ОДРЕЂУЈЕ КАРАКТЕР Проверите која професија највише одговара вашој крви!

31.07.2024. 21:02 21:22