Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПАСНЕ УЖИНЕ Три врсте хране изазивају зачепљење артерија, упозоравају нутриционисти

12.10.2024. 13:17 13:25
Пише:
крофне
Фото: youtube prinstcrin/ domaći recepti.net

Комбинација транс - масти и високог уноса натријума може повећати ниво ЛДЛ холестерола и подстаћи формирање артеријских плакова, што доводи до кардиоваскуларних болести

За очување срца, кључно је водити рачуна о општем здрављу, а један од најефикаснијих начина за то је усвајање исхране која подржава здравље срца. Редовни уноси намирница богатих антиоксидансима, као и смањење конзумације оних које негативно утичу на срце, могу значајно допринети здрављу. Нутриционисти Мери Сабат, Лиза Ендруз и Сузан Шахтер истичу три врсте хране које могу изазвати зачепљење артерија и повећати ризик од срчаних обољења.

Чипс од кромпира

Када дође жеља за сланом, хрскавом ужином, чипс често буде први избор. Иако је укусна, ова омиљена грицкалица може бити штетна за здравље, посебно када је реч о срцу. Према Сабату, редовна конзумација чипса може довести до различитих здравствених проблема, укључујући зачепљене артерије и повећан ризик од срчаних обољења.

 „Обични чипс се обично пржи у нездравим уљима богатим засићеним и транс мастима. Ове масти могу подићи ниво холестерола и допринети накупљању плака у артеријама, што доводи до њиховог зачепљења“, објашњава она за СхеФиндс. Шахтер додаје да је чипс такође „пуно натријума“, што може изазвати додатне здравствене ризике. „Комбинација транс масти и високог уноса натријума може повећати ниво ЛДЛ холестерола и подстаћи формирање артеријских плакова, што доводи до кардиоваскуларних болести“, упозорава она.

Крофне

Крофне могу звучати као примамљива опција за почетак дана, али њихова слаткоћа може негативно утицати на здравље артерија и срце. „Већина крофни садржи рафинисано брашно, шећер и маст, који заједно могу повисити ниво шећера у крви и ризик од дијабетеса. Сам дијабетес је значајан фактор ризика за срчана обољења“, наводи Ендруз.

Рафинирано брашно често недостаје влакана и есенцијалних хранљивих материја, што може изазвати брзе скокове шећера у крви. Ови скокови могу довести до инсулинске резистенције и упале, што су кључни фактори за атеросклерозу. Осим тога, масти у крофнама, обично у облику нездравих транс или засићених масти, додатно повећавају ниво ЛДЛ холестерола и подстичу стварање плака у артеријама. „Ако већ одлучите да поједете крофну, нека то буде само једна, и обавезно избегните оне пуњене кремом, јер садрже још више масти“, саветује Ендруз.

Сланина

Сланина је омиљена намирница за доручак, али може имати озбиљне последице по здравље срца. Ендруз означава сланину као једног од главних криваца за зачепљење артерија због високог садржаја засићених масти и натријума. „И говеђа и свињска сланина су препуне засићених масти и натријума, што их чини једним од најопаснијих избора за здравље срца. Засићене масти стимулишу јетру да производи више холестерола, што може довести до атеросклерозе“, закључује нутриционисткиња.

Узимајући у обзир ове савете, важно је бити свестан хране коју конзумирамо како бисмо заштитили здравље срца и опште здравље.

АЛО/ Здравље

Извор:
АЛО/ Здравље
Пише:
Пошаљите коментар
Др Дејан Чубрило: ОВСЕНА КАША ГОЈИ, СЛАНИНА ЈЕ ЗАКОН

Др Дејан Чубрило: ОВСЕНА КАША ГОЈИ, СЛАНИНА ЈЕ ЗАКОН

13.07.2023. 07:53 08:01