light rain
10°C
12.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ

ГЛУМИЦА ИВА ШТРЉИЋ НАПИСАЛА КЊИГУ О ЉУБАВНИМ ПРИЧАМА ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ па признала: „Увек сам волела и волим само у Београду” (ФОТО, ВИДЕО)

12.10.2024. 19:00 19:00
Пише:
1
Фото: Миша Обрадовић

Глумица Ива Штрљић објавила је у сарадњи са „Службеним гласником” ново издање књиге „Волети у Београду”, коју је након седам година допунила и освежила са неколико нових прича којима читаоце води кроз улице, булеваре и паркове Београда, истражујући, притом, како сваки кутак града може да носи успомене на прве љубави и значајне тренутке у животу.

Књигу је пожелела поново да стави пред читаоце у част престоници, коју доживљава као чувара њених најлепших тренутака. „Ово је књига о Београду који навија за све наше љубави, чувајући оно најлепше од њих што смо можда и сами заборавили међу својим зградама, споменицима, грађевинама... о Београду који чува љубав”, пише у опису Ивине књиге. Иначе, ово није прва њена књига, будући да је глумица пре неколико година објавила и наслове „Немаш појма колико те волим“ и „Знам да мислиш на мене“, које су, као и „Волети у Београду”, распродати у рекордном року.

Како је у разговору за „Дневников” ТВ магазин открила, раније, када је писала књиге, сматрала је како ће се њени романи допадати само женама, али је временом схватила да није у праву. 

– Мислила сам да ће бити тако зато што су то љубавне приче, али мој утисак, после ових неколико година и неколико књига, је да се оне подједнако допадају и женама и мушкарцима, а и најразличитијим генерацијама. Мислим да је ова најновија „Волети у Београду” боља од претходних, јер сам у њу најсигурнија – казала нам је Ива Штрљић на почетку разговора додајући да јој се допада што ова књига слави Београд. – Допада ми се то што нам та књига показује колико се Београд, у ствари, труди да нам помогне у томе да се наше приче, које имају везе са љубављу и које се тичу нашег срца, догађају у најлепшим амбијентима овог града. Јер свако од нас има неку улицу, неки ресторан, неку клупу, неки парк, неко место где је упознао некога кога је заволео и где се растао са неким кога је некад волео, неки комадић овог града који га подсећа на неку његову важну улицу.

Приход у хуманитарне сврхе

Важно је напоменути да је Ива одлучила да сав приход од продаје књиге „Волети у Београду” донира Центру за заштиту одојчади, деце и омладине познат као „Звечанска”. 

– Не радим то због тога да бих се ја на неки такав начин истицала,  већ због тога што желим да знам да свако ко буде купио моју књигу ће у ствари учинити неко лепо, мало добро дело за некога коме је љубав најпотребнија – казала је за наш лист Ива Штрљић, додајући да ће оним што ова књига буде зарадила корисници овог центра моћи себи бар мало да украсе дан. 

Како је даље открила, она има неколико места која су јој у Београду важна, па не може да издвоји само једну јер је свака од њих подсећа на делић неке приче.

– Чак и када размишљам о неким моментима из прошлости, неким младалачким и факултетским љубавима, опет су то неке друге улице, неке другачије емоције. Град је велики и заиста верујем да вам, када прођете кроз одређену улицу или поред неке локације које вас на нешто драго и лепо и можда дирљиво подсећа, увек заигра срце. И мислим да то могу само озбиљни градови и само они, наравно, за које сте ви својом душом везани. А ја јесам везана за Београд – нагласила је позната глумица. 

Увек мислим да један град чине људи. И то су увек неки људи који су нешто значили, а свако је на одређени начин нешто значио. Не значи да је важан само онај ко се бави неким изложеним послом или ко има неку врсту утицаја. Свако значи на овом свету и сваки допринос је важан. Свако оставља одређени печат у овом граду. Најразличитији људи са својим најразличитијим животима, са својим најразличитим амбицијама, са својим сновима. 

 

Када је пре седам година објавила прво издање књиге „Волети у Београду” Ива је открила да је у животу волела једино у Београду, а сада нам је признала да се до данас ништа није променило. 

– Ја сам стварно увек волела и увек волим само у Београду.  И тешко да би ми се љубав десила негде другде. И тешко да би ми се и допао неко ко можда нема тај наш менталитет.  Бар ми се до сада нешто тако није догађало. Чујем тако од многих својих пријатеља како су се заљубили негде другде или како су на неком путовању срели неког њима битног. Мени се то никада није догађало. Ја сам увек волела у Београду и увек волим у Београду – признала је Ива Штрљић, а онда открила и посебну емоцију коју у њој изазива престоница када се у њу враћа. – Не може да се опише то шта се деси у мом срцу када нпр. са аеродрома улазим у град, па прелазим Бранков мост, угледам Саборну цркву... то је осећај да сам дошла кући. Постоји само једно место на свету где се осећате као да сте дошли кући. И важно је да свако у свом животу има такво место.  Ту је оно што је заштита, ту су они који брину о нама, ту су наша сећања, ту су наше успомене, ту је углавном све оно најлепше што нам се у животу и догодило. И зато мислим да су свакоме најпосебнији градови у којима се осећате да сте код куће. То увек има везе само са оним што се унутар вас деси онда када изађете из куће, прођете улицом или када колима возите кроз град па вас, ето, ту нешто подсети на то да сте код куће. 

1
Фото: Миша Обрадовић

Њена нова књига написана је кроз 30 различитих прича у којима описује 30 београдских љубавних прича које су се одиграле у 30 београдских улица. Приче су, како је рекла, измишљене. 

– Можда и има нечега што није измишљено, али ја то тако „закукуљим” да ни саму себе у томе не бих препознала, а не неко други (смех). Чак и да сам преписала неку своју ситуацију из мог живота у књигу то опет нико не би могао да препозна, осим мене саме,  јер ја то добро замаскирам. Ипак сам ја глумица – казала је кроз смех Ива Штрљић. 

 

Будући да је књига љубавне тематике Ива је објаснила и да је љубав ствар душе, али је додала да и у тој емоцији има мало математике.  

– Математика може да буде и граматика. Она може да буде и лингвистика, ако тако хоћете.  Значи, математика може да буде то на који начин ми са неким комуницирамо, како ми то нешто што је нама важно пласирамо ономе кога волимо. Ако то не умемо да урадимо на прави начин онда може то да нас одвоји од успешности те љубави. Зато ипак у љубави има мало прорачуна – рекла је Ива Штрљић истичући да је за њу приоритет у љубави основно осећање које се јавља јер вас неко не испушта да склизнете, већ вас прихвата када вам је тешко. – Мислим да је то најважније када говоримо о озбиљном правом мушкарцу. Да се у његовом загрљају и поред њега осећате сигурним. Ја сам одувек волела људе који су више тога од мене урадили, којима могу да се дивим, на које могу да се ослоним, од којих могу нешто да научим и мени је то најважније у љубави.  Да је тај неко за кога ја навијам и неко уз кога ја растем.

 

 Занимљиво је, иначе, да је једна од улица коју у причама спомиње и Крунска, будући да управо Ива Штрљић игра у серији „Крунска 11” која се сваког радног дана од 21 час емитује на Суперстар ТВ. 

– Играм једну од главних улога - Јагоду Петровић из Јагодине. Она је једна амбициозна мама која упорно хоће да уда своју ћерку. И то је први пут да играм маму.  Било ми је веома пријатно на том снимању, све је функционисало онако како треба, лепо смо се дружили и радујемо се што ћемо наставити да снимамо и наредну сезону  – објаснила је глумица и истакла да се радује што је наставила да снима и шесту сезону серије „Игра судбине” у којој је недавно гостовала и њена чувена латиноамеричка колегиница Кораима Торес. – Нисам играла са Касандром, она се не сусреће са Дијаном Ерски, али смо се видели на вечери. Она је темпераментна, весела, ведра и драга.  Баш сам се одушевила. Имала сам утисак да би сваки човек пожелео да се дружи са њом.  

Владимир Бијелић

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО, ВИДЕО) ИВА ШТРЉИЋ У БЕЛОМ ЗАБЛИСТАЛА НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „ВОЛЕТИ У БЕОГРАДУ”, па открила - САВ ПРИХОД ОД ПРОДАЈЕ ДОНИРАЋЕ ЗВЕЧАНСКОЈ: “Њима је љубав најпотребнија”
књига

(ФОТО, ВИДЕО) ИВА ШТРЉИЋ У БЕЛОМ ЗАБЛИСТАЛА НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „ВОЛЕТИ У БЕОГРАДУ”, па открила - САВ ПРИХОД ОД ПРОДАЈЕ ДОНИРАЋЕ ЗВЕЧАНСКОЈ: “Њима је љубав најпотребнија”

30.09.2024. 20:37 08:10
„ПРОГНОЗЕ НИСУ БИЛЕ ТАКО ДОБРЕ” Глумица ИВА ШТРЉИЋ у ИЗАЗОВНОЈ ХАЉИНИ ПОКАЗАЛА ОЖИЉКЕ након што је сломила обе руке, па признала: „Доктор је остао затечен када ме је видео”

„ПРОГНОЗЕ НИСУ БИЛЕ ТАКО ДОБРЕ” Глумица ИВА ШТРЉИЋ у ИЗАЗОВНОЈ ХАЉИНИ ПОКАЗАЛА ОЖИЉКЕ након што је сломила обе руке, па признала: „Доктор је остао затечен када ме је видео”

26.03.2024. 13:42 14:08
СВИ СУ КОМЕНТАРИСАЛИ ЊЕН СТАЈЛИНГ! ИВА ШТРЉИЋ заблистала на прослави 1000. ЕПИЗОДЕ „ИГРЕ СУДБИНЕ”, а ево која глумица је била НАЈВЕСЕЛИЈА ГОШЋА на сплаву

СВИ СУ КОМЕНТАРИСАЛИ ЊЕН СТАЈЛИНГ! ИВА ШТРЉИЋ заблистала на прослави 1000. ЕПИЗОДЕ „ИГРЕ СУДБИНЕ”, а ево која глумица је била НАЈВЕСЕЛИЈА ГОШЋА на сплаву

21.03.2024. 10:49 14:24