scattered clouds
20°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0436
usd
106.9868
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Учесници ће возити кроз Нови Сад, Зрењанин и Пожаревац

(ФОТО, ВИДЕО) "ТРКА КРОЗ СРБИЈУ" КРЕНУЛА ИЗ СОМБОРА Покрајински секретар Баста: Жеља нам је да Србија и Војводина буду високо позициониране на МАПИ СВЕТСКОГ БИЦИКЛИЗМА

10.10.2024. 20:04 20:54
Пише:
бицикл
Фото: Ilustracija/Pokrajinska vlada

Дефилеом учесника на платоу испред Жупаније у центру Сомбора свечано је отворена Међународна бициклистичка трка „Кроз Србију“, 63. по реду.

Установљена још за време династије Карађорђевић пре Другог светског рата, упркос незавидној економској ситуацији и хроничној беспарици поткрај прошлог и почетком новог века, задржала је ниво једне од најзначајнијих такмичења на два точка на југоистоку Европе.

-Сомбор има више од 100 спортских клубова – подсетио је градоначелник града домаћина Антонио Ратковић. – Међу њима су и два успешна бициклистичка колектива, која су изнедрила двојицу репрезентативаца који су и данас овде у саставу српске селекције и ми се поносимо њима. Драго нам је да је Сомбор имао ту част да буде један од домаћина овогодишње трке и што сте нам указали ту част да баш у нашем граду озваничимо старт њеног 63. издања.

basta
Фото: Покрајинска влада

Под покровитељством Покрајинске владе, чија је председница Маја Гојковић, прихватила улогу председника Организационог одбора, караван бициклиста возиће у петак 150 км од Сомбора, кроз Бачку Тополу и Врбас, до Новог Сада. У суботу је друга етапа, од Новог Сада, кроз Жабаљ, Нови Бечеј и Кикинду до Зрењанина, у дужини од 175 км и коначно у недељу, на деоници дугој 146,6 км, од Зрењанина, кроз Панчево, Ковин и Смедерево, до Пожаревца, где је означен генерални циљ трке.

-Уверен сам да ћете, поред спортског изазова које такмичење носи, имати прилике да уживате у лепотама наше земље и гостољубивости нашег народа – рекао је, приликом отварања такмичења, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста. – Наша је жеља да Војводина и Србије буду високо позициониране на мапи светског бициклизма, а све већи број учесника из иностранства, како у овој трци, тако и у осталим бициклистичким такмичења у нашем поднебљу, то и потврђује. 

biciklizam
Фото: Покрајинска влада

Овом приликом, бициклистима је успешну трку и добре резултате пожелео председник Бициклистичког савеза Србије Душан Гојић, захваливши секретару Басти, Покрајинској влади и Граду Сомбору на подршци.

На свечаном отварању "Трке кроз Србију" такмичаре је поздравио и председник Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља.

Међу 16 екипа са различитих меридијана света у каравну су и десеторица најбољих српских такмичара, сврстаних у национални тим Србије и екипу краљевачког Металца. Дуже од једне деценије и тријумфа Ивана Стевића, Србија очекује победу српског бициклисте у генералном пласману.

Старт прве етапе је у петак у подне у Сомбору, а чело каравана, у спринту улицама Новог Сада до циља испред Покрајинске владе у Булевару Михаила Пупина, очекује се око 15.30 часова.

Трка кроз Србију подељена је у три етапe у укупној дужини од око 500 км у периоду од 11. до 13. октобра. Бициклисти ће 150 километара уводне деонице возити преко Кљајићева и Телечке ка Бачкој Тополи, Кули и Новом Саду. Циљ друге етапе ће бити у Зрењанину, а завршне треће у Пожаревцу.

biciklizam
Фото: Покрајинска влада

„Трка кроз Србију“ промовише бициклистички спорт, регионалну, европску и светску спортску сарадњу. Доприноси ширењу афирмативне слике Србије у свету и омогућава представљање природних лепота и туристичких потенцијала и дестинација Србије.

biciklizam
Фото: Л. Бакмаз (Дневник)

Реч је о спортској манифестацији са једном од најдужих традиција у нашој земљи и региону. Идејни творац трке је новинар Александар Бугарски, а прва трка је стартовала 22. маја 1939. године. Покровитељ трке тада је био краљ Петар II Карађорђевић, а први пехар је био од чистог злата.

Л. Бакмаз 

 

 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ТРКА КРОЗ СРБИЈУ СТАРТУЈЕ ИЗ СОМБОРА Поједине улице у граду биће затворене

ТРКА КРОЗ СРБИЈУ СТАРТУЈЕ ИЗ СОМБОРА Поједине улице у граду биће затворене

10.10.2024. 11:07 11:49
ЈУРИШ НА ЦРВЕНИ ЧОТ УВОД У ФИНАЛЕ: На Фрушкој гори одржана бициклистичка трка Дунавског купа
biciklizam

ЈУРИШ НА ЦРВЕНИ ЧОТ УВОД У ФИНАЛЕ: На Фрушкој гори одржана бициклистичка трка Дунавског купа

03.10.2024. 10:16 10:23